Home

Cara Membuat Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel Enak 7 Langkah

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Kami tidak menyimpan stock untuk menjaga kesegaran. KEK dan PUDING hanya akan kami BUAT setelah ANDA MENEMPAHnya. Resepi kali ini ialah resepi puding gula hangus atau lebih glamer dengan nama puding karamel.

Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel - velavinkabakery.com Kami berikan khas untuk anda , cara tutorial lengkap beserta video untuk resepi puding karamel gula hangus tanpa telur. Proses nak sejukkan puding karamel gula hangus. Puding karamel dah ready untuk delivery.

17 Bahan - Bahan Resepi Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 17 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 400 ml - Susu Penuh Krim.
  2. Sedia 200 ml - Krim putar.
  3. Sedia 150 gm - Gula kastor.
  4. Sedia 6 - biji Telur.
  5. Sedia 1 sudu teh - Vanilla.
  6. Sedia 1 - sudu besar Serbuk Coklat Bensdorp.
  7. Sedia 50 gm - Coklat Gelap Compound.
  8. Sedia - 👉 Untuk Karamel.
  9. Sedia 150 gm - Gula kastor.
  10. Sedia 4 - sudu besar Air.
  11. Sedia - 👉 Topping.
  12. Sedia - Secukup rasa Krim putar.
  13. Sedia - Secukup rasa Serpihan Kacang Badam dipanggang.
  14. Sedia - 👉 Hiasan.
  15. Sedia - Secukup rasa Coklat Gelap Compound diparut.
  16. Sedia - Secukup rasa Julie's Love Letters (Kuih Belanda Berkrim Coklat).
  17. Sedia bar - Coklat.

I biarkan die dgn Tok Shue, yang penting cepat-cepat siapkan order. Puding Karamel Gula Hangus Strawberi dan Peach. Terdapat pelbagai jenis puding karamel antaranya ialah puding karamel gula hangus, puding karamel kastad, puding karamel berlapis, puding karamel pelangi, puding karamel coklat dan macam-macam lagi. Dengan keadaan cuaca yang panas sekarang ni.puding karamel amat sesuai.

7 Cara Memasak Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel

Dah ada 17 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel pula. Simple saja cuma 7 langkah.

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Sapukan ramekin/acuan dengan sedikit majerin/mentega. Ketepikan.
  3. Untuk Karamel: Masukkan gula pasir ke dalam kuali, nyalakan api kecil, dan biarkan gula cair dan berubah warna menjadi keperangan, masukkan air, biarkan untuk mendidih sebentar, gaul rata, keluarkan dan tuangkan karamel ke dalam acuan/ramekin. Ketepikan.
  4. Masukkan ke dalam periuk: Susu, krim putar, gula pasir, vanilla, serbuk coklat, dan coklat gelap compound, gaul rata, dan masak dengan api kecil sehingga semua bahan melarut, sambil dikacau berterusan. Setelah panas, matikan api dan keluarkan..
  5. Pukul telur dengan garpu secara perlahan, kemudian tuangkan cecair campuran panas ke dalam telur yang sudah dipukul, gaulkan dengan perlahan sehingga bercampur sebati, kemudian tapiskan, dan tuangkan ke dalam acuan/ramekin..
  6. Panaskan pengukus, balutkan penutupnya dengan kain bersih, kukus Creme Caramel selama 20-25 minit dengan api sederhana. Setelah masak, keluarkan dan biarkan sehingga betul-betul sejuk, kemudian simpankan di dalam peti sejuk selama 4 jam/semalaman. Keluarkan Creme Caramel, kikiskan bahagian tepinya dengan perlahan menggunakan pisau untuk mengeluarkannya..
  7. Hidangkan Chocolate Creme Caramel, dengan krim putar ataupun buah kesukaan. Nikmatilah....😘😘😘 Yummy...dan sangat lembut🤤🤤🤤.

Lihat juga resep Puding coklat enak lainnya. Kebanyakkan orang jual puding karamel ni selalunya puding yang menggunakan telur. So kali ni saya nak share resepi puding karamel tanpa telur pulak (eggless caramel pudding). Pada sesiapa yang alergik telur ataupun tak suka rasa telur dalam puding, boleh try resepi ni. Selanjutnya kita masukkan potongan dark cooking chocolate, sambil terus kita aduk sampai coklat ini larut dan tercampur dengan rata.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding Coklat Gula Hangus/Chocolate Créme Caramel ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!