Home

Cara Membuat Sup Ayam tanpa tumis Sedap 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Sup Ayam tanpa tumis di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sup Ayam tanpa tumis yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Sup Ayam tanpa tumis - velavinkabakery.com

7 Ingredients of Resepi Sup Ayam tanpa tumis

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sup Ayam tanpa tumis ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1/2 - ekor ayam.
  2. Sedia 3 - biji ubi kentang.
  3. Sedia 3 - sudu besar rempah sup (ibu guna Oven Nini).
  4. Sedia 1/2 batang - lobak merah.
  5. Sedia 2 ulas - bawang merah.
  6. Sedia 3 ulas - bawang putih.
  7. Sedia 3 cawan - air.

5 Cara Penyediaan Sup Ayam tanpa tumis

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sup Ayam tanpa tumis pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Bersihkan dan kupas bawang. Potong dua. Hiris lobak merah mengikut citarasa ibu-ibu ya..
  2. Lumur rempah sup pada ayam supaya nanti ayam ni akan berasa lebih kuat 'flavoring'..
  3. Reneh semua. Tak perlu tumis. Kerja senang kan ❤️. Masukkan saja semua ya. Ayam, air, rempah, bawang dan lain-lain..
  4. Apabila sup mula mendidih baru masuk ubi kentang. Sebab ubi ni sifatnya menyerap. Jadi jika dimasukkan awal-awal, ia akan serap most of our spices. Sup tak 'kick'.
  5. Setel. Jom makan..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sup Ayam tanpa tumis ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!