Home

Resepi Nasi Ayam KFC (Japanese Style) Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nasi Ayam KFC (Japanese Style) di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Ayam KFC (Japanese Style) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. English step by step subtitles available Nyobain bikin yg lagi VIRAL Enak apa engga ya? Coba ikutin resep Nasi Ayam KFC Rice Cooker ala Jepang ini. Aku masak Nasi Ayam KFC Rice Cooker yang viral tu.

Nasi Ayam KFC (Japanese Style) - velavinkabakery.com Indonesia punya nasi liwet, di mana nasi dimasak bersama bumbu lengkap dengan ikan teri menggunakan panci kukus, penanak nasi, atau Hidangan tersebut beredar di media sosial dengan nama Japanese KFC Chicken Rice atau KFC Rice Cooker. Apa pun namanya itu, pada intinya. Nasi ayam KFC kreasi orang Jepang, mendadak mendunia.

12 Bahan - Bahan Resepi Nasi Ayam KFC (Japanese Style)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Ayam KFC (Japanese Style) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan - beras (dicuci bersih).
  2. Sedia 2 - ketul ayam KFC (original / spicy).
  3. Sedia 1 - sb kicap masin.
  4. Sedia 1/2 - kiub pati ayam (saya guna setengah sk stok ayam Maggi).
  5. Sedia 1 - sb serbuk lada hitam.
  6. Sedia 2 ulas - bawang putih cincang.
  7. Sedia 1 - bay leaf (optional).
  8. Sedia - Hiasan Tambahan (optional).
  9. Sedia - Serbuk furikake.
  10. Sedia - Mash potatoes.
  11. Sedia - Coleslaw.
  12. Sedia Daun - bawang.

Belum lama ini, perhatian ranah maya tersedot pada Kikyu S House seorang pria asal Masyarakat Jepang sendiri sebenarnya memiliki ikatan batin yang unik dengan ayam goreng KFC. Menu ini menjadi andalan keluarga di Jepang. Resep satu ini dikenal dengan sebutan Nasi Jepang KFC atau KFC Japanese Rice, karena memang pertama kali yang memopulerkannya di Jepang. Sebetulnya idenya cukup sederhana, yaitu memasak nasi seperti biasa ditambah potongan ayam KFC.

4 Instructions Nasi Ayam KFC (Japanese Style)

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Ayam KFC (Japanese Style) pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Cuci beras hingga bersih. Masukkan air ikut sukatan biasa masak nasi..
  2. Masukkan sesudu kicap, stok ayam, serbuk lada hitam, bawang putih, dan bay leaf. (Tips: Boleh masukkan sekali lobak merah potong dadu / isi jagung / bawang merah / halia / minyak bijan / serbuk oregano).
  3. Kacau rata semua bahan campuran tadi. Masukkan ayam, letak di atas. Masak nasi seperti biasa..
  4. Bila nasi dah masak, gaul aduk nasi sambil hancurkan isi ayam. Boleh dihidangkan dengan taburan serbuk furikake / daun bawang / coleslaw / mash potatoes. Selamat mencuba..

Ayam KFC dimasukan langsung kedapam penanak nasi bersama dengan beras, air dan bumbu lainnya. Disebutkan dengan menambahkan kecap asin dan kaldu ayam, membuat rasa nasi jadi gurih. Hal yang membuat unik, pemuda itu memasukan ayam KFC berbarengan dengan beras dan air. Salah satunya membuat nasi ayam ala KFC yang gampang dibuat dan enak rasanya. Biasanya orang-orang di seluruh dunia menikmati sajian KFC dengan Karena KFC merupakan makanan wajib bagi orang Jepang saat Natal, maka mereka sangat kreatif.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Ayam KFC (Japanese Style) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!