Home

Cara Membuat Chicken Soup for the Mind, Body & Soul Sedap 8 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Chicken Soup for the Mind, Body & Soul di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Chicken Soup for the Mind, Body & Soul yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Chicken Soup for the Mind, Body & Soul - velavinkabakery.com

11 Ingredients of Resepi Chicken Soup for the Mind, Body & Soul

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Chicken Soup for the Mind, Body & Soul ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Beberapa ketul ayam bertulang & berisi.
  2. Sedia - Beberapa biji limau kasturi/nipis.
  3. Sedia 3-4 - biji ubi kentang.
  4. Sedia 2-3 - biji bawang merah.
  5. Sedia 5-6 ulas - bawang putih.
  6. Sedia - Halia sebesar ibu jari.
  7. Sedia - Garam bukit secukup rasa.
  8. Sedia 1 - sup bunjut.
  9. Sedia - Segenggam cendawan tiram.
  10. Sedia - Segenggam daun sup.
  11. Sedia - Air secukupnya.

8 Cara Membuat Chicken Soup for the Mind, Body & Soul

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Chicken Soup for the Mind, Body & Soul pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Potong ayam kecik-kecik. Basuh bersih-bersih sambil selawat & rendam dalam air perahan limau untuk hilangkan bau hanyir dia. Ketepikan..
  2. Potong ubi kentang ikut saiz yang disukai. Kalau nak cepat empuk, potong kecik-kecik (tapi jangan kecik sangat ala-ala nak buat karipap pulak). Ketepikan..
  3. Potong bawang merah, bawang putih & halia. Kalau tengah tak sedap badan terutamanya kalau tekak tengah sakit, lebihkan bawang putih sebab bawang putih ni antibiotik semulajadi. Kalau badan banyak angin atau jiwa kacau atau fikiran tak tenang, lebihkan halia, biar keluar kentut banyak-banyak. Bila kita dah rasa ala-ala pressure cooker, kentut ni boleh kurangkan tekanan. Jangan gelak eh, ni fakta tau..
  4. Tumis bawang merah, bawang putih & halia dengan sesudu besar minyak sampai naik bau. Tambah air secukupnya..
  5. Bila air dah menggelegak, tambah ayam (jangan lupa cuci balik ayam tu eh lepas rendam dalam air limau), kentang, cendawan & sup bunjut. Biarkan sup merenih seketika sampai ayam masak & kentang empuk..
  6. Tambah garam bukit (pink Himalayan salt) secukup rasa. Last sekali gunting-guntingkan daun sup terus masuk ke dalam sup yang sedang merenih..
  7. Siap! Hirup panas-panas. Paling best lawan dengan roti Perancis atau French loaf/baguette. Kalau nak makan macam tu je pun ok sebab dalam sup tu dah ada kentang yang boleh membekalkan tenaga..
  8. Extra tip: Kalau korang bela kucing & kucing korang sakit sampai tak ada selera nak makan, sup ayam ni pun bagus untuk bekalkan tenaga. Beza dia, rebus ayam dengan air je. Boleh tambah labu dan/atau lobak merah sikit kalau nak, tapi jangan bubuh bawang (bawang ni racun buat kucing), halia, cendawan, daun sup & garam..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Chicken Soup for the Mind, Body & Soul ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!