Home

Resepi DAKGANGJEONG Sweet and Spicy Crispy Korean Fried Chicken Mudah 10 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi DAKGANGJEONG Sweet and Spicy Crispy Korean Fried Chicken di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan DAKGANGJEONG Sweet and Spicy Crispy Korean Fried Chicken yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

DAKGANGJEONG Sweet and Spicy Crispy Korean Fried Chicken - velavinkabakery.com

19 Ingredients of Resepi DAKGANGJEONG Sweet and Spicy Crispy Korean Fried Chicken

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat DAKGANGJEONG Sweet and Spicy Crispy Korean Fried Chicken ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 19 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 500 gm - Kepak Ayam bahagian tengah dan tepi.
  2. Sedia 25 gm - Kacang Tanah di panggang.
  3. Sedia 1/2 Tbs - Bijan Panggang (Untuk Garnish).
  4. Sedia 30 ml - ml Minyak Sayur Untuk menumis.
  5. Sedia 15 gm - Bawang Putih dicincang halus.
  6. Sedia 10 gm - Cili kering extra pedas (buang Biji).
  7. Sedia - Minyak Goreng Kekacang untuk menggoreng ayam.
  8. Sedia - 👉 Bumbu Perap/ Marinade.
  9. Sedia 1/2 Tsp - Garam Halus.
  10. Sedia 1 Tsp - Black pepper.
  11. Sedia 5 gr - Halia dicincang halus.
  12. Sedia - 👉 Coating.
  13. Sedia 75 gm - Tepung Jagung/Potato Starch.
  14. Sedia - 👉 Bahan Sos (Campur jadi satu).
  15. Sedia 60 ml - Natural Soy Sauce.
  16. Sedia 40 ml - Corn Sirup.
  17. Sedia 1 Tbs - Brown Sugar.
  18. Sedia 1 Tsp - Cuka.
  19. Sedia 1 1/2 Tsp - Mustard Sos.

10 Step by Step DAKGANGJEONG Sweet and Spicy Crispy Korean Fried Chicken

Dah ada 19 bahan di atas? Mari tengok cara membuat DAKGANGJEONG Sweet and Spicy Crispy Korean Fried Chicken pula. Simple saja cuma 10 langkah.

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Basuh bersih ayam, kemudian toskan dan keringkan dengan Kitchen Paper. Marinade Ayam dengan Bumbu Perap, gaulkan sehingga sebati. Tutup dengan plastik Wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 Minit. Ketepikan..
  3. Setelah 30 Minit berlalu keluarkan ayam, balut ayam dengan tepung jagung, buat sampai habis.
  4. Buat Double fry: Panaskan minyak goreng di dalam Periuk (deep fry), gorengkan Ayam hingga sedikit berwarna kuning keperangan(Ayam harus terendam minyak). Angkat dan toskan..
  5. Panaskkan kembali Minyak Goreng, goreng kan Ayam hingga kuning keperangan. Garing di luar tapi tetap juicy di dalam. Angkat dan toskan..
  6. Satukan semua bahan untuk Sos.
  7. Panaskan Minyak Sayur, tumiskan bawang putih dan cili kering, sehingga bawang menguning dan naik bau. Masukkan Sos, kacau rata dan masak hingga sedikit pekat..
  8. Masukkan ayam goreng dan kacang panggang, gaulkan sehingga sebati. Tutup api, angkat dan sedia dihidangkan. Sememangnya... Cruncy di luar dan juicy di dalam, di balut dengan Sos pedas dan manis...The best....
  9. Taddaaa... DAKGANGJEONG Sweet And Spicy Crispy Korean Fried Chicken ready to serve. Enjoy.... Yummy 🤤🤤🤤.
  10. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi DAKGANGJEONG Sweet and Spicy Crispy Korean Fried Chicken ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!