Home

Cara Memasak Ayam Kunyit Bakar Enak 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Kunyit Bakar di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Kunyit Bakar yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ayam Kunyit Bakar - velavinkabakery.com

7 Ingredients of Resepi Ayam Kunyit Bakar

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Kunyit Bakar ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 2 - Ketul ayam(akk guna bahagian peha).
 2. Sedia - Kunyit Hidup.
 3. Sedia - Serai.
 4. Sedia - Bawang putih.
 5. Sedia Sedikit - Halia.
 6. Sedia Daun - Kunyit(pilihan).
 7. Sedia - Garam secukupnya.

4 Cara Memasak Ayam Kunyit Bakar

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Kunyit Bakar pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Kisar halus semua bahan2..
 2. Lumurkan ayam dengan bahan kisar dan perasakan dengan garam serta serbuk perasa...perap selama 25 minit..
 3. Alas ayam dengan daun kunyit..bakar ayam hingga masak serata dengan cara tertutup...(akk guna magic pan)...terbalikkan ayam bawah keatas...biar betul2 masak...biarkan ayam masak dengan cara penutup magic pan terbuka untuk mendapatkan tekstur ayam yg masak secara kering diluar dan keperangan selama 9 minit..
 4. Ayam Kunyit Bakar...#StyleAzaAaj is done...menu sihat yang amat mudah...Yang pasti sedap😋😘😍👍👍.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Kunyit Bakar ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!