Home

Resepi PUDING Buah Naga Longan Sedap 5 Langkah

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi PUDING Buah Naga Longan di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan PUDING Buah Naga Longan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

PUDING Buah Naga Longan - velavinkabakery.com

11 Bahan - Bahan Resepi PUDING Buah Naga Longan

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat PUDING Buah Naga Longan ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 bungkus - Agar-agar.
 2. Sedia 150 gm - Gula pasir.
 3. Sedia 700 ml - Air.
 4. Sedia 200 ml - Susu Sejat.
 5. Sedia 2 biji - Buah Naga dikisar.
 6. Sedia 1 biji - Buah naga disudu berbentuk bulat.
 7. Sedia 100 gm - Longan/mata kucing buangkan bijinya.
 8. Sedia - 👉 Hiasan.
 9. Sedia - Daun pudina.
 10. Sedia - Kiwi.
 11. Sedia - Longan.

5 Cara Penyediaan PUDING Buah Naga Longan

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat PUDING Buah Naga Longan pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Sediakan bahan-bahan.
 2. Kisarkan buah naga, ketepikan. Masukkan ke dalam periuk, agar-agar, gula pasir, dan air, kacau sehingga melarut, kemudian rebus sehingga mendidih, padamkan api masukkan susu sejat, gaul rata, masukkan buah naga yang sudah dikisar, kacau sehingga rata.
 3. Masukkan potongan buah naga dan potongan longan ke dalam acuan, tuangkan adunan agar-agar, biarkan sehingga betul-betul sejuk, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk sehingga set, untuk lebih kurang 4 jam. Hidangkan puding dalam keadaan sejuk.
 4. Nikmatilah...😘😘😘.
 5. Mudah betul dan Yummy 🤤🤤🤤 Selamat mencuba dan semoga berjaya.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi PUDING Buah Naga Longan ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!