Home

Cara Memasak Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding Mudah 9 Bahan

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding - velavinkabakery.com

9 Ingredients of Resepi Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 Tin - Susu Cair 390 g.
 2. Sedia 200 ml - Air.
 3. Sedia 60 g - Gula Pasir.
 4. Sedia 1 - Sdk Vanilla essence.
 5. Sedia 1/8 - Sdk Garam bukit.
 6. Sedia 4 - Biji Telur.
 7. Sedia - 👉 Caramel.
 8. Sedia 80 g - Gula Pasir.
 9. Sedia 45 ml - Air.

5 Cara Memasak Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Panaskan gula pasir hingga mencair dan berwarna Caramel, Tuangkan air,kacau hingga sebati dan mendidih. Tuangkan Caramel Kedalam remekin. Ketepikan.
 2. Rebus Susu cair dan air,tak perlu mendidih,asal suam saja. Pukul perlahan telur Gula Kaster, garam dan vanilla essence, hingga tercampur rata..
 3. Tuangkan Susu, kacau perlahan dan tapis..
 4. Tuangkan kedalam remekin, Letakan remekin di atas bekas tahan panas, tuangkan air panas, dan bakar selama 45 Minit. Dengan suhu 150 darjah Celcius.(bakar dengan kaedah Water bath).
 5. Angkat dan biarkan sejuk. Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam /semalaman, sebelum di hidangkan..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding Gula Hangus/Cream Caramel Pudding ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!