Home

Resepi Lagenda Ayam Masak Sos Mudah 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Lagenda Ayam Masak Sos di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Lagenda Ayam Masak Sos yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Lagenda Ayam Masak Sos - velavinkabakery.com

12 Ingredients of Resepi Lagenda Ayam Masak Sos

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Lagenda Ayam Masak Sos ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 7 - ketul bahagian ayam.
  2. Sedia - Serbuk kunyit.
  3. Sedia 2 - biji kentang.
  4. Sedia 3 ulas - bawang putih (dihiris).
  5. Sedia 4 ulas - bawang merah (dihiris).
  6. Sedia 6 - sb sos cili.
  7. Sedia 4 - sb sos tomato.
  8. Sedia 2 - sb sos tiram.
  9. Sedia 1 - ketul kiub ayam.
  10. Sedia - Gula merah.
  11. Sedia - Garam.
  12. Sedia - Air.

4 Step by Step Lagenda Ayam Masak Sos

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Lagenda Ayam Masak Sos pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Goreng ayam yg dah digaul dengan serbuk kunyit dan toskan setelah digoreng. *Jangan goreng terlalu garing ye...
  2. Potong kentang memanjang kepada [email protected] bahagian (mcm cheezy wedges tu😉) dan rendam dlm air sejuk seketika. Kemudian toskan dan goreng sehingga masak. Ketepikan sebentar..
  3. Tumiskan bawang putih dan merah sehingga kekuningan, masukan ketiga-tiga sos dan kiub ayam. Tambahkan air secukupnya dan kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula merah mengikut selera masing-masing 😉.
  4. Last sekali, masukkan ayam dan kentang yg sudah digoreng tadi, gaul rata dan SIAP 😉👩‍🍳.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Lagenda Ayam Masak Sos ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!