Home

Cara Membuat Ayam Goreng Kunyit Cepat 2 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Goreng Kunyit di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Goreng Kunyit yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Bukan sahaja orang dewasa malah kanak-kanak juga menggemari masakan ayam goreng kunyit. Ayam Goreng Kunyit is the most wanted lunch meal for most Malaysians these days. With food trucks making this a fast food meal, we just had to feature this recipe for all of you.

Ayam Goreng Kunyit - velavinkabakery.com Ayam goreng yang di bumbu kuning juga tidak kalah lezat untuk hidangan di rumah. Adapun bumbu kuning bisa kita buat dari gabungan beberapa rempah termasuk kunyit dengan takaran yang tepat. Saya teringat untuk menyediakan nasi ayam goreng kunyit selepas terpandang dalam Instagram @khairulaming.

9 Bahan - Bahan Resepi Ayam Goreng Kunyit

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Goreng Kunyit ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 Keping - Dada Ayam.
 2. Sedia 1/2 - Bawang Holland.
 3. Sedia 1/2 - Carrot.
 4. Sedia 1 biji - Cili Merah.
 5. Sedia 3 biji - Cili Api Hijau.
 6. Sedia 7 Batang - Kacang Buncis/Kacang Panjang.
 7. Sedia Secubit - Sesedap Rasa.
 8. Sedia - Kunyit.
 9. Sedia - Garam.

Cepat cepat meminta Nana membeli bahagian dada ayam di Giant. Ayam Goreng Kunyit ini bila dah sejuk pun tetap rangup. Tetapi, tidak boleh dinafikan antara ayam goreng paling sedap di Malaysia adalah Ayam Goreng Kunyit. Bahan-bahan ayam goreng kunyit untuk dua orang makan.

2 Cara - Cara Ayam Goreng Kunyit

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Goreng Kunyit pula. Simple saja cuma 2 langkah.

 1. Gaulkan ayam yang di potong secara dadu dengan kunyit dan sedikit garam. Panaskan minyak setelah minyak panas masukan ayam goreng sehingga garing..
 2. Setelah ayam garing masukan semua bahan-bahan seperti bawang holland,carrot,Kacang buncis,cili merah,cili api dan sedikit sesedap rasa..

Resepi ayam goreng kunyit yang simple dan sedap. Sesuai dihidangkan bersama sambal belacan, pasti lazat sekali. Ayam Goreng Kunyit Terbaik Bangsar Utama. Ayam Goreng Kunyit Meletops @ PNB. Ayam goreng kunyit adalah antara cara masakan ayam yang paling simple dan mudah tetapi sedap dimakan.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Goreng Kunyit ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!