Home

Cara Membuat Ubi Kentang Bakar Sempoi Cepat 10 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ubi Kentang Bakar Sempoi di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ubi Kentang Bakar Sempoi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ubi Kentang Bakar Sempoi - velavinkabakery.com

10 Ingredients of Resepi Ubi Kentang Bakar Sempoi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ubi Kentang Bakar Sempoi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 4 - biji ubi kentang Pakistan (atau mana-mana sahaja yang Non GMO.
 2. Sedia 1/2 sudu teh - kunyit.
 3. Sedia 1 sudu teh - mixed herbs.
 4. Sedia - Minyak untuk direnjis pada ubi kentang.
 5. Sedia - Garam himalaya mengikut citarasa.
 6. Sedia - Inti/untuk diisi dalam kentang di korek bahagian tengah.
 7. Sedia 200 gm - isi ayam dikisar halus.
 8. Sedia 1/2 - mangkuk campuran hirisan daun sup dan lobak merah diparut.
 9. Sedia 2 - sudu besar vegan cheese (nutritional yeast flake).
 10. Sedia - Secubit garam.

5 Step by Step Ubi Kentang Bakar Sempoi

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ubi Kentang Bakar Sempoi pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Potong 1/4 bahagian atas ubi kentang. Lumurkan nipis bersama serbuk kunyit dan garam himalaya. Taburkan garam himalaya oles nipis. Renjis minyak zaitun secukupnya (permukaan kentang jadi lembap). Bakar untuk 45 minit suhu 180°.
 2. Beginilah hasilnya selepas dibakar..
 3. Korek isi tengah ubi dibakar menggunakan sudu ke dalam satu bekas. Campurkan bersama isi ayam mentah dikisar halus serta sayuran disagat kecil juga..
 4. Padatkan bahan di adun tadi dan isi semula pada kentang. Taburkan vegan cheese dan renjis minyak zaitun hingga nampak permukaan atas ubi lembap. Boleh renjis bersama kelapa parut kasar (sangat sedap).
 5. Bakar semula untuk 15 minit pada suhu 180°. Dan nahhh.. Siap sudah 'baked potato' kita. Sedap dimakan ketika panas-panas..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ubi Kentang Bakar Sempoi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!