Home

Resepi Sambal Ayam Mudah Cara Saya #MunahMasak #Ayam Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Sambal Ayam Mudah Cara Saya #MunahMasak #Ayam di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Sambal Ayam Mudah Cara Saya #MunahMasak #Ayam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Sambal Ayam Mudah Cara Saya #MunahMasak #Ayam - velavinkabakery.com

11 Bahan - Bahan Resepi Sambal Ayam Mudah Cara Saya #MunahMasak #Ayam

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Sambal Ayam Mudah Cara Saya #MunahMasak #Ayam ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - ekor ayam kecil (anggaran 1.2kg).
 2. Sedia 1 ulas - bawang besar *.
 3. Sedia 1 - inci halia *.
 4. Sedia 5 ulas - bawang putih *.
 5. Sedia 5 - sudu cili kisar.
 6. Sedia - Serbuk kunyit.
 7. Sedia - Garam.
 8. Sedia - Gula.
 9. Sedia - Bahan perasa (optional).
 10. Sedia - Minyak untuk menggoreng.
 11. Sedia 1 ulas - bawang besar (dimayang bulat).

4 Step by Step Sambal Ayam Mudah Cara Saya #MunahMasak #Ayam

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Sambal Ayam Mudah Cara Saya #MunahMasak #Ayam pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Cuci dan bersihkan ayam. Kemudia gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam. Lalu gorengkan separuh masak.
 2. Kisarkan bahan bertanda * dengan sedikit air. Selepas selesai menggorwng ayam, gunakan minyak gorengan yang sama, tumiskan bahan yang telah dikisar dan masukkan bersama cili kisar..
 3. Setelah bahan tumisan masak, masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak dan tambahkan sedikit air.
 4. Setelah dibiar merenih, kemudian perasakan dengan sedikit garam, gula dan bahan perasa. Kemudian masukkan bawang besar yang dimayang bulat. Siap!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Sambal Ayam Mudah Cara Saya #MunahMasak #Ayam ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!