Home

Cara Membuat Puding karamel cheese Cepat 7 Langkah

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Puding karamel cheese di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding karamel cheese yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Caramel cheese pudding Kue Sedap Puding Roti Karamel RESEP PUDING KARAMEL KUKUS Cheesecake Flan Resep Membuat Puding Buah Naga with salted caramel sauce. Puding karamel kukus, simple & mudah Puding Keju Karamel / Caramel Cheese Pudding.

Puding karamel cheese - velavinkabakery.com Delivery sekitar Seri Serdang/Puncak Jalil/LEP/LP/Taman Equine/Putrajaya disediakan dengan caj mengikut lokasi. https. Mari membuat saus karamel untuk puding custard. Warna karamel bisa berubah dengan cepat saat dipanaskan, jadi waktu menambahkan air harus tepat agar karamel tidak gosong.

12 Bahan - Bahan Resepi Puding karamel cheese

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding karamel cheese ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Puding.
  2. Sedia 1 tin - susu cair.
  3. Sedia 100 ml - air.
  4. Sedia 3 - biji telur gred b.
  5. Sedia 3 - sudu mkn tepung kastad.
  6. Sedia 3 - @4 keping cheesedale.
  7. Sedia 5 - sudu mkn gula.
  8. Sedia - Secubit garam.
  9. Sedia 1 sudu teh - creamy assen vanila.
  10. Sedia - Karamel.
  11. Sedia 3 - sudu mkn gula.
  12. Sedia 2 - sudu mkn air.

Kalau buat hujung minggu ni mesti seronok. Tapi, ada tak resepi yang tak payah guna telur? Teknik buat puding karamel ni kena mantap. Mungkin percubaan pertama tak berapa cantik kena usaha lagi ye.

7 Cara Membuat Puding karamel cheese

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding karamel cheese pula. Simple saja cuma 7 langkah.

  1. Masakkan susu cair, cheese dan tepung kastad, kemudian campur air.
  2. Panaskan atas api yang perlahan, sentiasa kacau, supaya tepung kastad tidak berketul. Masuk kan secubit garam.
  3. Apabila semua sudah sebati dan agak pekat. Matikan api dan ketepikan.
  4. Pecahkan telur dlm mangkuk lain kacau, dan kemudian campur ke dalam adunan yg di masak tadi gaul sebati.
  5. Kemudian tapis adunan tadi untuk dapat struktur puding yang lembut.
  6. Untuk karamel taburkan 3 sudu gula dalam loyang, tambah 2 sudu air. Panaskan atas api perlahan sehingga jadi keperangan. Jgn terlalu perang nti gula jadi pahit sedikit..
  7. Karamel siap, tuang adunan puding dalam loyang dan kukus selama 45 minit..

Kalau first time buat memang cun melecun. Saus karamel yang meleleh di atasnya menambah cantik penampilan sekaligus membuat rasanya semakin lezat. Puding ini akan lebih nikmat jika disajikan dingin. Resepi Puding Karamel yang amat mudah disediakan dan rasanya memang sedap. Sesuai untuk dihidangkan kepada tetamu dan masa untuk menyediakannya pun tidak terlalu lama.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding karamel cheese ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!