Home

Cara Memasak Ayam Goreng Mak Aku Cepat 4 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Goreng Mak Aku di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Goreng Mak Aku yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ayam Goreng Mak Aku - velavinkabakery.com

4 Ingredients of Resepi Ayam Goreng Mak Aku

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Goreng Mak Aku ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 4 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 6 - Kepak Ayam.
  2. Sedia 1 - Sudu Besar Belacan (Shrimp Paste) - sy guna brand 'Lee Kum Kee'. Brand lain pun boleh. Asalkan belacan Shrimp Paste.
  3. Sedia 1 - Sudu Besar Tepung Jagung.
  4. Sedia - Bawang Putih (Optional / Terpulang nak ke tak nak).

5 Step by Step Ayam Goreng Mak Aku

Dah ada 4 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Goreng Mak Aku pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Taburkan belacan dan tepung jagung atas kepak-kepak ayam & perapkan sehingga sebati. Pastikan anda perap dengan ikhlas & penuh kasih sayang..
  2. Biarkan selama lebih kurang 30 minit. Sementara menunggu, pergilah solat, layan drama TV3, atau layan FB jika perlu. Jangan terlajak masa layan pulak!.
  3. Masa untuk goreng! Pastikan minyak anda panas mendidih dulu, tapi bukan sepanas baran si dia..
  4. Selepas 2-3 minit goreng, taburkan bawang putih. (Abaikan langkah ini kalau tak ada bawang putih. Jangan pergi membawang pulak!).
  5. Siap!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Goreng Mak Aku ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!