Home

Cara Membuat Puding jagung Enak 6 Bahan

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Puding jagung di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding jagung yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Lagi pulak, puding ni dah ada jagung, jadi saya rasa tak perlu lagi letak buah buahan koktail. Nanti hilang rasa dan keenakan jagung manis. Setelah itu tuang ke cetakan puding (sblmnya cetakan dibasahin dl ya dgn air matang spy gampang ngelepasnya) Tunggu sampai suhu ruang dan masukin kulkas sampai set.

Puding jagung - velavinkabakery.com Tetapi kalau sudah tahu caranya, resep puding jagung lembut dengan santan ini rasanya istimewa sekali. Puding jagung saya hari ini sedap sekali, secukup rasa manis dan lemaknya. Menyediakannya pun sangat mudah dan cepat.

6 Ingredients of Resepi Puding jagung

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding jagung ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 cawan - tepung kastard.
  2. Sedia 1 tin - jagung manis.
  3. Sedia 1 1/2 cawan - susu cair.
  4. Sedia 3/4 cawan - gula.
  5. Sedia 3 cawan - air.
  6. Sedia 2 - titis pewarna kuning.

Kalau tiada idea apa hendak disediakan, bolehlah cuba Puding Jagung. Klik di SINI untuk resepi lain Puding Jagung yang saya sediakan sebelum ini. Menghasilkan puding jagung yang cepat dan sedap bukan sesuatu yang mustahil. Lebih-lebih lagi dengan resepi dan cara yang mudah.

4 Instructions Puding jagung

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding jagung pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Masukkan tepung kastard, jagung manis, gula, susu cair, pewarna kuning dan air ke dalam kuali..
  2. Kacau semua bahan sehingga sebati dan xberketul atas api sederhana. jngan api kuat.. tunggu sehingga menjdi pekat dan berkilat.. Teruskan kacau jangan tinggal sehingga menjadi meletupan kecil..
  3. Tutup api dan sediakan loyang.. Masukkan ke dalam loyang tunggu sehingga sejuk bru masuk peti ais..
  4. Makan puding jagung sejuk2 lg sedap...

Selain artikel Puding Jagung Kastard Chef Wan yang anda cari, anda juga boleh mencari banyak artikel mengenai resepi puding, resepi puding terkini, resepi puding kastard simple dan mudah, resepi puding karamel simple sedap dan lain sebagainya di blog Resepi Puding ini. Okay, semoga blog ini dapat bermanfaat bagi anda. Jika jagung mentah,caranya buang kulit dan bulu jagung, basuh bersih. Kacau hingga tepung tidak berketul dan anda boleh. Resep Puding Jagung Manis Santan Lapis Susu - Cara mudah dan sederhana tapi tak kalah spesial rasanya dengan aneka puding lainnya, membuat puding jagung sebagai menu penutup yang sangat disukai.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding jagung ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!