Home

Cara Memasak Puding Jagung Lapis Coklat Mudah 16 Bahan

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Puding Jagung Lapis Coklat di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding Jagung Lapis Coklat yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Assalamualaikum teman teman :) Tau ga sih ternyata jagung bisa di buat olahan menjadi puding loh. dengan tambahan coklat makin membuat puding ini makin. Puding jagung merupakan makanan dan dessert jaman now yang memiliki tekstur lembut dan kenyal. Nah bagaimana kalau lembut dan gurihnya puding rasa jagung ini dikombinasi dengan lezatnya coklat.

Puding Jagung Lapis Coklat - velavinkabakery.com Cara Membuat Puding Jagung Lapis Coklat. Langkah pertama yaitu, blender terlabih dahulu jagung manis yang sudah disiapkan, tambahkan santan agar lebih mudah ketika memblendernya. Setelah itu, campurkan seluruh bahan I termasuk dengan jagung yang sudah diblender tersebut, panaskan.

16 Bahan - Bahan Resepi Puding Jagung Lapis Coklat

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding Jagung Lapis Coklat ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 16 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Bahan A.
 2. Sedia 500 ml - santan @ susu cair.
 3. Sedia 200 g - jagung krim dlm tin.
 4. Sedia 125 g - gula pasir.
 5. Sedia 200 g - jagung krim dlm tin.
 6. Sedia 125 g - gula pasir.
 7. Sedia 1 - s/b tepung jagung.
 8. Sedia 10 g - serbuk agar2.
 9. Sedia sedikit - pewarna kuning.
 10. Sedia - Bahan B.
 11. Sedia 500 ml - air.
 12. Sedia 1/4 tin - susu pekat manis.
 13. Sedia 125 g - gula pasir.
 14. Sedia 1 - s/b tepung jagung.
 15. Sedia 10 g - serbuk agar2.
 16. Sedia 20 g - serbuk koko (ayak).

Resep dan cara membuat puding jagung lapis coklat ala koran taisuak : BLOG RM'OS CICCAK'e MASUAK KORAN. Cara membuat puding jagung lapis coklat : Campurkan gula dan bubuk agar-agar plain tanpa warna, masak dan tuang ke dalam cetakan. Setelah uap panas hilang, simpan dilemari es hingga dingin. Setelah cukup dingin, keluarkan dari lemari es dan Puding Jagung Lapis Coklat.

9 Cara Penyediaan Puding Jagung Lapis Coklat

Dah ada 16 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding Jagung Lapis Coklat pula. Simple saja cuma 9 langkah.

 1. Cara -campurkan kesemua bahan A....gaul sebati...
 2. Masak hingga mendidih dan pekat....
 3. Kemudian tuangkan kedalam loyang @ acuan yg digemari....
 4. Sementara tunggu adunan jagung tadi keras skit.. kita buat adunan coklat dl ye...
 5. Campurkan kesemua adunan B... gaul...
 6. Masak hingga mendidih & pekat ye....
 7. Apabila adunan jagung sudah sedikit keras..tuangkan adunan coklat perlahan2 ye.....
 8. Siap... tunggu sejuk sedikit bole la msk kn ke dalam peti sejuk ye....
 9. *sedap mkn sejuk2...

Cara membuat Puding Jagung Lapis Coklat. Blender jagung manis sampai halus (tambahkan sedikit santan/susu sampai jagung tercelup) agar lebih mudah memblendernya. Misalnya dengan menyulap jagung jadi puding. Kamu bisa memblender jagung dan mencampurnya dengan santan. Lihat juga resep Puding Jagung Lapis Matcha enak lainnya.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding Jagung Lapis Coklat ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!