Home

Cara Membuat Buah Naga & Longan PUDING Mudah 11 Bahan

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Buah Naga & Longan PUDING di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Buah Naga & Longan PUDING yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Buah Naga & Longan PUDING - velavinkabakery.com

11 Ingredients of Resepi Buah Naga & Longan PUDING

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Buah Naga & Longan PUDING ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 bungkus - Agar-agar.
 2. Sedia 150 gm - Gula pasir.
 3. Sedia 600 ml - Air.
 4. Sedia 200 ml - Susu Penuh Krim.
 5. Sedia 50 ml - Susu pekat manis.
 6. Sedia 2 biji - Buah Naga.
 7. Sedia 100 gm - Longan.
 8. Sedia - ๐Ÿ‘‰ Hiasan.
 9. Sedia Secukup rasa - buah Longan.
 10. Sedia Secukup rasa - Buah Naga.
 11. Sedia Secukup rasa - Daun pudina.

7 Cara - Cara Buah Naga & Longan PUDING

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Buah Naga & Longan PUDING pula. Simple saja cuma 7 langkah.

 1. Sediakan bahan-bahan.
 2. Cuci bersih buah naga, kemudian dibelah menjadi 2 bahagian, dan korek daging buahnya dengan menggunakan baller tembikai Ketepikan.
 3. Kupas longan, dan keluarkan bijinya. Ketepikan.
 4. Sediakan periuk, masukkan gula pasir, air dan agar-agar, kacau rata dengan menggunakan pemukul telur sehingga mendidih, dengan menggunakan api sederhana.
 5. Setelah mendidih, padamkan api kemudian teruskan mengacau sehingga wapnya hilang (kira-kira 3 minit). Kemudian masukkan susu penuh krim dan susu pekat manis, gaul sehingga bercampur rata.
 6. Tuangkan cecair agar-agar ke dalam acuan/balang bersaiz kecil dengan perlahan-lahan dan masukkan buah naga dan longan ke dalamnya. Ulang sehingga selesai. Biarkan puding sampai sejuk dan menjadi keras/set. Selepas itu masukkan puding ke dalam peti sejuk untuk lebih kurang 2 jam.
 7. Keluarkan Puding dari peti sejuk letakkan hiasan di atasnya dan Buah Naga & Longan Puding sedia untuk dihidangkan. Nikmatilah๐Ÿ˜š๐Ÿ˜š๐Ÿ˜š.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Buah Naga & Longan PUDING ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!