Home

Resepi Vietnamese Rolls (Grilled Chicken) Mudah 8 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Vietnamese Rolls (Grilled Chicken) di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Vietnamese Rolls (Grilled Chicken) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Vietnamese Rolls (Grilled Chicken) - velavinkabakery.com

9 Bahan - Bahan Resepi Vietnamese Rolls (Grilled Chicken)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Vietnamese Rolls (Grilled Chicken) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia - Kertas beras (rice-paper).
 2. Sedia - Timun jepun*.
 3. Sedia - Lobak merah*.
 4. Sedia - (dihiris nipis memanjang).
 5. Sedia - Salad (baby romaine) - koyak tengah.
 6. Sedia - Suun (direndam dalam air panas).
 7. Sedia Daun - ketumbar (buang batang).
 8. Sedia - Air untuk rendam kertas beras.
 9. Sedia - Isi ayam di gril.

8 Cara - Cara Vietnamese Rolls (Grilled Chicken)

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Vietnamese Rolls (Grilled Chicken) pula. Simple saja cuma 8 langkah.

 1. Sediakan bahan-bahan. Isi ayam digril dihiris. Suun yang telah kembang ditos habis air nya..
 2. Isi sedikit air ke dalam pinggan, sekadar boleh merendam kertas. Hanya tekan sekejap sahaja keseluruhan kertas ke dalam air dan terus angkat. Goncang2 kertas untuk buang lebihan air. (sy guna kertas beras saiz 16cm - kecil).
 3. Mulakan dengan sebelah salad, suun, lobak dan timun. Kertas adalah bersaiz kecil jadi letak bahan dalam kuantiti sedikit..
 4. Jarakkan hirisan ayam dan daun ketumbar. Gulung sekali, padat, sampai pada ayam. Lipat kiri dan kanan kertas..
 5. Gulung sampai hujung. Proses meletak inti sejurus kertas dibasahkan hendaklah dilakukan dengan cepat kerana kertas mudah melekat pada alas/pinggan. Kertas akan mudah koyak. Sedia dihidang sejuk bersama sos pilihan..
 6. Tips = Hanya sesaat rendam kan kertas dan terus angkat. Tekstur seperti kertas tulis A4. Kertas akan menjadi semakin lembut ketika proses meletak inti..
 7. Tips = Pastikan semua bahan sayuran yang di cuci dan dicelur ditos sehingga habis air nya. Bahan yang basah memudahkan kertas beras koyak. Tangan juga hendaklah kering..
 8. Tips = Jangan isi inti yang banyak kerana kertas akan koyak ketika menggulung. Saiz 16cm sy gunakan adalah kertas kecil, jadi kuantiti inti dan sayuran mesti seperti yang ditunjukkan dalam langkah-langkah di atas..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Vietnamese Rolls (Grilled Chicken) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!