Home

Resepi Mee Kari Cepat 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Mee Kari di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Mee Kari yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Mee Kari - velavinkabakery.com

23 Bahan - Bahan Resepi Mee Kari

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Mee Kari ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 23 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1-2 - peket mee kuning.
  2. Sedia 1 - mangkuk kecil ayam (dipotong kecil).
  3. Sedia 1 - peket fish ball.
  4. Sedia 3 keping - fish cake.
  5. Sedia 1 - peket tauhu kering.
  6. Sedia 1 - mangkuk taugeh.
  7. Sedia 1 - mangkuk kecil ikan bilis.
  8. Sedia 4 ulas - bawang merah.
  9. Sedia 1 - labu bawang putih.
  10. Sedia 1 keping - kulit kayu manis.
  11. Sedia 3 - biji buah pelaga.
  12. Sedia 1 - kuntum bunga lawang.
  13. Sedia 1 - senduk kecil cili kisar.
  14. Sedia 2 - kiub pati ayam.
  15. Sedia 2 - peket kecil serbuk kari daging.
  16. Sedia 1 kotak - santan.
  17. Sedia 3-5 cawan - air (secukupnya jika ingin pekat letak sikit jea).
  18. Sedia 2 - sudu kecil garam (secukup rasa).
  19. Sedia 3 - sudu besar gula perang.
  20. Sedia 2-5 - biji limau nipis (hiasan).
  21. Sedia 1 - pokok daun saleri (dipotong untuk hiasan).
  22. Sedia 1-3 - biji cili merah (dihiris untuk hiasan).
  23. Sedia 3-5 - biji telur rebus (hiasan).

5 Instructions Mee Kari

Dah ada 23 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Mee Kari pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
  2. Kisar bawang merah dan bawang putih.
  3. Tumis bawang yang dikisar, bunga lawang, buah pelaga, bunga lawang, serbuk kari, cili kisar sehingga masak. Kemudian kisar ikan bilis dan tumis lagi.
  4. Bila sudah naik bau masukkan ikan bilis kisar, ayam, kiub pati ayam, fish ball dan fish cake. Kacau sebati.
  5. Masukkan santan kelapa dan air. Air bergantung kepada kita jika nak pekat, letak sikit sahaja. Kemudian masukkan garam, gula dan tauhu kering. Semasa menghidangkan, boleh letak telur, taugeh, cili, telur rebus dan limau nipis. Selamat mencubašŸ˜.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Mee Kari ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!