Home

Cara Memasak Set Nasi Kukus dengan Ayam Goreng Berempah Sedap 6 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Set Nasi Kukus dengan Ayam Goreng Berempah di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Set Nasi Kukus dengan Ayam Goreng Berempah yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. resepi nasi kukus ayam berempah boleh menjadi pilihan makanan sedap untuk keluarga anda. apalagi ditambah kuah boleh menambah cita rasa resepi nasi kukus ayam berempah ini memang sedap bila dimakan bersama kuah kari. anda juga boleh menambahkan bahan lain sesuai selera. Nasi kukus ayam berempah adalah antara makanan yang senang dijumpai sekitar KL. ARI Nasi Kukus Ayam Dara Goreng Berempah.

Set Nasi Kukus dengan Ayam Goreng Berempah - velavinkabakery.com Sayangnya belum banyak yang tahu fakta ini dan masih menganggap bahwa nasi goreng merupakan makanan asli Indonesia. Masih simpang siur tentang bangsa mana yang menciptakan makanan ini. Literally translated from Malay, ayam goreng berempah means 'spiced fried chicken'.

46 Ingredients of Resepi Set Nasi Kukus dengan Ayam Goreng Berempah

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Set Nasi Kukus dengan Ayam Goreng Berempah ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 46 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Ayam Goreng.
  2. Sedia 3 - biji bawang kecil*.
  3. Sedia 3 ulas - bawang putih*.
  4. Sedia 1 - inci halia*.
  5. Sedia 2 batang - serai*.
  6. Sedia 1 - sdb ketumbar**.
  7. Sedia 1 - sdb jintan manis**.
  8. Sedia 1 kg - (6 ketul) ayam.
  9. Sedia 1 - sdb serbuk kari ayam.
  10. Sedia 1 - sdb serbuk kunyit.
  11. Sedia 1 - sdb serbuk cili.
  12. Sedia 1-2 - sdb tepung jagung/ tepung beras.
  13. Sedia Daun - kari.
  14. Sedia - Garam secukupnya.
  15. Sedia - Nasi Kukus.
  16. Sedia 3 cawan - beras.
  17. Sedia 3 cawan - air.
  18. Sedia 2 helai - daun pandan (simpul).
  19. Sedia - Gulai.
  20. Sedia 1 - biji bawang besar*.
  21. Sedia 3 ulas - bawang putih*.
  22. Sedia 1 - inci lengkuas*.
  23. Sedia 1 - inci halia*.
  24. Sedia 1 - bungkus kecil rempah kari ayam**.
  25. Sedia 1/2 - bungkus kecil rempah kerutuk**.
  26. Sedia 1 batang - kulit kayu manis***.
  27. Sedia 2 - kuntum bunga lawang***.
  28. Sedia 3 - biji buah pelaga***.
  29. Sedia 4 - biji bunga cengkih***.
  30. Sedia 300 g - tulang & isi ayam.
  31. Sedia - Air secukupnya.
  32. Sedia 1 cawan - santan sederhana pekat.
  33. Sedia - Kentang.
  34. Sedia - Lobak merah.
  35. Sedia - Kacang panjang.
  36. Sedia - Terung.
  37. Sedia 1 keping - asam gelugur.
  38. Sedia Sedikit - gula Melaka/ gula nisan.
  39. Sedia - Garam secukupnya.
  40. Sedia - Sambal Cili.
  41. Sedia 5-7 batang - cili merah.
  42. Sedia 1 ulas - bawang putih.
  43. Sedia 1 - inci belacan.
  44. Sedia 3 - biji limau kasturi.
  45. Sedia - Ulam.
  46. Sedia - Timun.

Infused with a mix of herbs and spices, this fried chicken dish is incredibly Malaysian's version is referred to as 'ayam goreng berempah'. This fried chicken goes well with nasi lemak but tastes just as good as it is. Download Now. saveSave Nasi Kukus Ayam Goreng Berempah For Later. Goreng dalam minyak yang banyak dan panas.

6 Cara Membuat Set Nasi Kukus dengan Ayam Goreng Berempah

Dah ada 46 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Set Nasi Kukus dengan Ayam Goreng Berempah pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Ayam Goreng: - Kisar bahan bertanda *. - Sangai & tumbuk halus bahan bertanda **. - Satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk. Lumur rata pada ayam. - Perapkan selama 1/2 jam @ lebih. - Panaskan minyak masak. Masukkan ayam & rempah. - Goreng sehingga ayam masak & rempah garing. Toskan minyak berlebihan..
  2. Nasi Kukus: - Masukkan beras yang telah dicuci, air & daun pandan ke dalam bekas. - Kukus sehingga nasi masak (+-30 minit)..
  3. Sambal Cili: - Tumbuk cili, bawang putih & belacan. - Perahkan limau kasturi. Kacau sehingga sebati. Ulam: - Potong timun mengikut citarasa masing-masing untuk dijadikan ulam..
  4. Gulai: - Kisar bahan bertanda *. - Bancuh bahan bertanda ** dengan sedikit air sehingga menjadi pes. - Panaskan minyak. Masukkan bahan bertanda ***. Biarkan seketika. - Masukkan pula bahan kisar. Tumis sehingga harum. - Masukkan pula pes rempah. Kacau rata & Masak seketika sehingga naik bau..
  5. Masukkan ayam & biarkan sehingga masak. - Setelah itu, masukkan kentang & lobak merah. - Masukkan air sehingga sama paras dengan kentang & lobak merah. Biarkan sehingga kentang & lobak merah empuk..
  6. Masukkan santan & asam gelugur serta perasakan dengan gula & garam secukupnya. - Masukkan kacang panjang & terung. Biarkan masak seketika. Sedia untuk dihidangkan..

Kawal api anda, mula dengan api yang besar jika sudah nampak permukaan sudah hendak garing boleh. I ordered nasi ayam berempah set, they sent to me nasi ayam kicap n nasi ayam goreng set. Ayam goreng sedap cuma bila packaging campur dengan nasi jadi lembik tak crispy. I thought ayam quater tapi tak, restaurant patut mention dalam menu. Unlike most nasi kukus with ayam goreng berempah stalls in Klang Valley that only operate during certain hours, Ilham Nasi Kukus' is available for most of the day.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Set Nasi Kukus dengan Ayam Goreng Berempah ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!