Home

Cara Membuat Grilled Chicken Mayo Sandwich Sedap 9 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Grilled Chicken Mayo Sandwich di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Grilled Chicken Mayo Sandwich yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Grilled Chicken Mayo Sandwich - velavinkabakery.com

9 Ingredients of Resepi Grilled Chicken Mayo Sandwich

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Grilled Chicken Mayo Sandwich ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 9 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 1 - mangkuk kecil isi ayam yang dipotong kecil.
  2. Sedia 1 - sudu kecil garam (saya guna Pink Himalayan Salt untuk rasa yg lebih sedap dan pilihan lebih sihat).
  3. Sedia 1 - sudu kecil serbuk lada hitam kasar.
  4. Sedia 1/2 - bawang merah (dihiris).
  5. Sedia 2 helai - daun segar Oregano (dihiris halus).
  6. Sedia 1/2 batang - timun Jepun (dipotong dadu kecil).
  7. Sedia 2-3 - sudu besar Mayonnaise.
  8. Sedia 6 keping - roti putih.
  9. Sedia - Mentega (saya guna Olive Spread untuk grill dan menyapu roti).

7 Step by Step Grilled Chicken Mayo Sandwich

Dah ada 9 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Grilled Chicken Mayo Sandwich pula. Simple saja cuma 7 langkah.

  1. Gaul isi ayam dengan garam dan serbuk lada hitam kasar. Perap selama beberapa minit..
  2. Panaskan kuali leper non-stick dgn api sederhana. Masukkan sesudu besar mentega dan goreng bawang hingga layu dan lembut..
  3. Masukkan ayam dan masak bersama-sama dengan bawang. Tutup kuali ketika memasak agar ayam tidak kering. Setelah ayam masak, masukkan hirisan daun oregano dan gaul agar sekata dengan ayam. Tutup api dan masukkan ayam ke dalam pinggan untuk dicampur dengan bahan-bahan seterusnya..
  4. Gaulkan mayonnaise dan timun ke dalam masakan ayam tadi sehingga sekata..
  5. Panaskan kuali leper yg bersih dan letakkan roti yang telah disapu mentega di kedua-dua belah bahagian roti. 'Gril' kedua-dua belah roti dengan api yang kecil..
  6. Setelah roti telah garing di kedua-dua belah roti, ulangi langkah hingga semua roti siap di'gril'. Tutup api. Letakkan campuran isi ayam tadi ke atas roti yang sudah di'gril' untuk membuat sandwich..
  7. Hidangkan sandwich untuk dinikmati. Selamat mencuba!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Grilled Chicken Mayo Sandwich ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!