Home

Resepi Ayam Masak Lemon #MunahMasak Cepat 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Masak Lemon #MunahMasak di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Masak Lemon #MunahMasak yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Cara-Cara Membuat Ayam Masak Lemon :) ❤ Bahan-bahan ❤ - Isi Ayam - Serbuk Lada Hitam - Serbuk Halia / Halia Kisar - Tepung Jagung - Kuning Telur - Garam. Untuk kali ni Che Nom nak share resepi Ayam Masak Lemon, Chinese style. Masakan ni ringkas dan cepat untuk disediakan, guna kebanyakan bahan-bahan yg biasa.

Ayam Masak Lemon #MunahMasak - velavinkabakery.com Resepi ayam masak lemon sedap masam manis: ayam dicelup dengan telur dan bedakkan dengan tepung bestari.saya guna yang original kemudian goreng seperti. Resep Masak Ayam Goreng Bumbu Saus Lemon - Banyak sekali resep olahan daging ayam yang tersebar di Indonesia, ada yang digoreng, dibakar. Lumuri ayam dengan garam, merica bubuk, air jeruk lemon, dan cabai bubuk.

11 Bahan - Bahan Resepi Ayam Masak Lemon #MunahMasak

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Masak Lemon #MunahMasak ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan Perap.
  2. Sedia - Isi ayam.
  3. Sedia - Tepung Bestari.
  4. Sedia - Air.
  5. Sedia - Bahan Sos.
  6. Sedia 1 - sudu besar sos plum.
  7. Sedia 4 - sudu besar gula.
  8. Sedia 2 - sudu besar cuka.
  9. Sedia 2 sudu teh - tepung jagung.
  10. Sedia - Setengah biji air perahan lemon.
  11. Sedia - Minyak.

Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam masak lemak ni. Lain orang, lain negeri, lain caranya. So saya tunjukkan ni cara saya yang senang dan mudah. apapun versinya masakan ini tetap sedap karena kuah yang terasa pedas dan daging ayam yang mat gebu membuat makanan ini banyak digemari oleh orang banyak dan salah satunya adalah suami. Kalau bab masakan, saya tidak pernah jemu untuk belajar hatta untuk masakan simple seperti sambal tumis sekali pun.

5 Cara - Cara Ayam Masak Lemon #MunahMasak

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Masak Lemon #MunahMasak pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Perap isi ayam dengan bancuhan tepung bestari dalam 30 minit..
  2. Goreng ayam yang telah diperap sehingga garing. Ketepikan..
  3. Sediakan bahan sos (sos plum, gula, cuka, air perahan lemon, tepung jagung). Gaul sebati..
  4. Panaskan minyak. Masukkan bahan sos, masak sekejap sehingga sedikit pekat. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul sebati..
  5. Ayam masak lemon siap dan sedia dihidang. Selamat mencuba.. 😊.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Tips dan Rahsianya. Cara Memasak Lumuri ayam dengan jeruk nipis/lemon, diamkan sebentar. Masukkan ayam, masak sampai berubah warna. Memang lazat jika dinikmati dengan sepinggan nasi panas! Dapatkan resepi penuh Ayam Masak Lemak Kuning di sini.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Masak Lemon #MunahMasak ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!