Home

Cara Membuat Ayam Masak Lemon Mudah 6 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Masak Lemon di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Masak Lemon yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Cara-Cara Membuat Ayam Masak Lemon :) ❤ Bahan-bahan ❤ - Isi Ayam - Serbuk Lada Hitam - Serbuk Halia / Halia Kisar - Tepung Jagung - Kuning Telur - Garam. Untuk kali ni Che Nom nak share resepi Ayam Masak Lemon, Chinese style. Masakan ni ringkas dan cepat untuk disediakan, guna kebanyakan bahan-bahan yg biasa.

Ayam Masak Lemon - velavinkabakery.com Resepi ayam masak lemon sedap masam manis: ayam dicelup dengan telur dan bedakkan dengan tepung bestari.saya guna yang original kemudian goreng seperti. Resep Masak Ayam Goreng Bumbu Saus Lemon - Banyak sekali resep olahan daging ayam yang tersebar di Indonesia, ada yang digoreng, dibakar. Lumuri ayam dengan garam, merica bubuk, air jeruk lemon, dan cabai bubuk.

13 Ingredients of Resepi Ayam Masak Lemon

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Masak Lemon ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 200 - grm ayam.
  2. Sedia 1 - sudu kicap cair.
  3. Sedia 1 - sk lada putih.
  4. Sedia 1 - sk garam.
  5. Sedia 1 - biji telur.
  6. Sedia 3 - sb tepung jagung.
  7. Sedia - Bahan sos.
  8. Sedia 1 - sudu minyak.
  9. Sedia 1 cawan - stok ayam.
  10. Sedia 1/4 cawan - perahan lemon.
  11. Sedia 2 - sudu gula.
  12. Sedia 2 keping - lemon.
  13. Sedia 1 - sk tepung jagung + sedikit air.

Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam masak lemak ni. Lain orang, lain negeri, lain caranya. So saya tunjukkan ni cara saya yang senang dan mudah. apapun versinya masakan ini tetap sedap karena kuah yang terasa pedas dan daging ayam yang mat gebu membuat makanan ini banyak digemari oleh orang banyak dan salah satunya adalah suami. Kalau bab masakan, saya tidak pernah jemu untuk belajar hatta untuk masakan simple seperti sambal tumis sekali pun.

6 Cara Membuat Ayam Masak Lemon

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Masak Lemon pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Satukan ayam denan bahan bertanda *. Gaul sebati..
  2. Kemudian bahan tersebut di goreng. Ketepikan..
  3. Panaskan minyak. Masukkan stok ayam dan perahan lemon..
  4. Kemudian masukkan hirisan lemon dan gula..
  5. Bila mendidih masukkan tepung jagung yang berfungsi untuk memekatkan kuah..
  6. Bila kuah dah pekat masukkan ayam. Gaul sebati. Hiaskan dengan bijan. Siap..

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Tips dan Rahsianya. Cara Memasak Lumuri ayam dengan jeruk nipis/lemon, diamkan sebentar. Masukkan ayam, masak sampai berubah warna. Memang lazat jika dinikmati dengan sepinggan nasi panas! Dapatkan resepi penuh Ayam Masak Lemak Kuning di sini.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Masak Lemon ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!