Home

Resepi Dim Sum ayam Enak 11 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Dim Sum ayam di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Dim Sum ayam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Dimsum jenis dumpling yang berasal dari negara china, jajanan kaki lima terkadang dijumpai pada tempat makan hotel atau restoran mewah. Terima Kasih telah menonton video-video saya ,jangan lupa di subscribe,Like dan Share yah ,Karna subscribe dari kalian yang membuat saya semangat terus. Ceker ayam menjadi salah satu bagian ayam yang paling digemari.

Dim Sum ayam - velavinkabakery.com The city Guangzhou experienced an increase in commercial travel in the tenth. Mungkin anda sedang mencari resep ceker ayam dim sum yang akan dijadikan sebagai salah satu menu masakan di rumah anda. Pastikan anda mencarinya di website IndoTopInfo.com karena disini.

17 Ingredients of Resepi Dim Sum ayam

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Dim Sum ayam ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 17 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Untuk kulit dimsum (poket).
  2. Sedia 1 cawan - tepung beras.
  3. Sedia 1/2 cawan - tepung ubi kayu.
  4. Sedia 1/2 cawan - air panas.
  5. Sedia - Inti poket.
  6. Sedia 300 gm - isi ayam.
  7. Sedia 1 - biji telur.
  8. Sedia 1/3 sudu teh - garam Himalaya.
  9. Sedia 1/2 batang - lobak merah disagat halus.
  10. Sedia 1/2 cawan - cendawan di dadu halus.
  11. Sedia - Sos pencicah masam manis.
  12. Sedia 3 - biji cili segar.
  13. Sedia 1 - biji tomato.
  14. Sedia 1 sudu teh - jus lemon.
  15. Sedia 1 - sudu tepung pemekat (ibu guna tepung ubi kayu).
  16. Sedia 1/2 sudu teh - garam Himalaya.
  17. Sedia 2 sudu teh - gula tebu organik.

Kalau beli macam-macam Dim Sum itu kadang ada menu yang unik kriuk ini ya teman-teman.namanya salah satunya itu Bakso Rambutan.atau nama lain ada lagi sebutannya. Dim sum is a Cantonese style dish that is usually a bite-sized portion. You can further explain it as a collection of bite-sized food or snack that contain fillings and are served in steamer baskets or small. Dimsum Premium Quality By Yummy Dimsum Spesialis Dimsum yang Yummy.

11 Cara Membuat Dim Sum ayam

Dah ada 17 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Dim Sum ayam pula. Simple saja cuma 11 langkah.

  1. Sediakan adunan kulit dimsum (poket). Caranya satukan tepung ubi kayu dan tepung beras. Masukkan air panas. Gaul hingga menjadi doh. Bahagikan pada bahagian bulat-bulat kecil..
  2. Doh kecil ini, ibu gunakan serbuk kunyit dan serbuk paprika sebagai pewarna alami. Ibu sebolehnya elak guna pewarna sintetik. Jadi cara yang sama, uli doh hingga warna menyelaputi. Cantik kan kejadian warna kunyit tu seperti corak marble..
  3. Canai doh dan leperkan menggunakan roller pin. Make sure betul-betul nipis tau, baru sedap poketnya nanti..
  4. Untuk inti poket/dimsum. Kisar isi ayam dan telur. Masukkan lobak merah diparut dan cendawan. Gaul rata. Simpan dahulu adunan Inti di peti ais..
  5. Penyediaan sos cicah. Kisar semua bahan-bahan seperti senarai di atas. Masak seketika di atas api..
  6. Poket yang dicanai tadi, isikan dengan intinya..
  7. Kaup seperti corak bebunga empat penjuru. Tarik lagi bahagian bucu lekuk jadikan kelopak lagi..
  8. Jadilah kan bentuknya. Anak yang tolong buatkan ni..
  9. Alas pengukus kita dengan baking paper supaya kuih poket tidak melekat. Didihkan air di loyang pengukus. Baru letak dulang pengukus bersama poketnya. Tutup. Masak selama 15 minit. Jangan dibuka penutup dalam tempoh ini ya. Supaya poket kita tidak 'berpeluh melendir'..
  10. Yey. Sedia dihidang bersama sos masam manis yang kita buat tadi..
  11. Jika suka versi garing, gorengkan seketika poket dikukus tadi itu secara shallow fry..

Dimsum Ayam Halal dengan Varian Topping (bukan varian rasa) : + Beef + Jamur + Wortel + Udang. Dim Sum Guide is the ultimate reference to all things dim sum. Here, you can find pictures, descriptions, the Chinese pronunciations, videos, and more of all your favorite dishes. A wide variety of dim sum to satisfy your cravings!. You all know what dim sum is, right?

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Dim Sum ayam ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!