Home

Cara Memasak Udang harimau masak sambal petai. Mudah 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Udang Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Udang harimau masak sambal petai. di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Udang harimau masak sambal petai. yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Aku tak minat masak sebenarnya, lebih suka mengemas rumah. Tapi sampai bila nak jadi malas kan, so first video cooking ever for my youtube channel. Buat orang indonesia, petai merupakan makanan yang banyak digemari.

Udang harimau masak sambal petai. - velavinkabakery.com Sambal udang menjadi pelengkap menu santapan akhir pekan yang menggoyang lidah. Sajikan untuk membuat suasana kumpul keluarga semakin seru! Resep Sambal Udang, Semakin Ceria Saat Santap Akhir Pekan.

10 Ingredients of Resepi Udang harimau masak sambal petai.

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Udang harimau masak sambal petai. ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 10 - ekor udang harimau.
  2. Sedia 2 ulas - bawang putih (ditumbuk).
  3. Sedia 3 - biji bawang merah (ditumbuk).
  4. Sedia 1 - biji bawang besar (dihiris tebal).
  5. Sedia 1 1/2 - sb cili kisar.
  6. Sedia 3 - sb sos cili.
  7. Sedia 1 - sk sos tiram.
  8. Sedia - Petai.
  9. Sedia - Air.
  10. Sedia - Garam dan gula secukup rasa.

Simpan ke bagian favorit Tersimpan di bagian favorit. Jangan terlalu lama nanti udang menjadi lembik. Jika anda nak masukkan petai, boleh masukkan sekali. Aduk rata dan masak hingga santan meresap.

4 Cara Penyediaan Udang harimau masak sambal petai.

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Udang harimau masak sambal petai. pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Panaskan minyak dan masukkan bawang merah dan bawang putih yg ditumbuk tadi. Biarkan kekuningan..
  2. Masukkan cili kisar dan biarkan pecah minyak seketika. Masukkan sos cili dan sos tiram. Kemudian masukkan petai dan udang harimau..
  3. Masukkan sedikit air dan asam keping. Masukkan bawang besar yg dihiris tebal tadi. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya..
  4. Hiaskan dengan bawang goreng, daun sup atau cili besar..

Contohnya Sambal Udang Pete Goreng, ayam sambal, yam sambal ijo, Bandeng sambel, Tuna Tumbuhan ini tersebar luas di Nusantara bagian barat. Bijinya yang disebut petai dikonsumsi ketika Biji petai ini memiliki bau khas dan agak mirip dengan jengkol. Resep sambal udang petai - Makan nasi atau makan apa saja kalau tanpa sambal terasa kurang nikmat,karena sambal tambah menambah nafsu makan. Banyak macam aneka sambal yang kita temui. Petai (or stink bean) is one of the weirdest and stinkiest bean around, not for the faint hearted for sure.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Udang harimau masak sambal petai. ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!