Home

Resepi 🐔My mom chicken rice🐔 Cepat 6 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi 🐔My mom chicken rice🐔 di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan 🐔My mom chicken rice🐔 yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

🐔My mom chicken rice🐔 - velavinkabakery.com

43 Ingredients of Resepi 🐔My mom chicken rice🐔

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat 🐔My mom chicken rice🐔 ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 43 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan Nasi.
  2. Sedia 4 cawan - beras.
  3. Sedia 6 cawan - @ secukupnya air rebusan ayam.
  4. Sedia 5 ulas - bawang merah - ditumbuk.
  5. Sedia 2 ulas - bawang putih - ditumbuk.
  6. Sedia 1 - inci halia - ditumbuk.
  7. Sedia 2 batang - serai - diketuk.
  8. Sedia 1 - kiub pati ayam.
  9. Sedia - Pewarna kuning (jika suka).
  10. Sedia Sedikit - mentega & minyak sapi @ minyak masak.
  11. Sedia - Ayam.
  12. Sedia 1 - ekor ayam (boleh potong kecil @ biar sekor2).
  13. Sedia 2 ulas - bawang putih.
  14. Sedia 2 - inci halia.
  15. Sedia - Air secukupnya.
  16. Sedia 2-3 - sdb kicap.
  17. Sedia 2-3 - sdb madu.
  18. Sedia - Minyak untuk menggoreng.
  19. Sedia - Sup nasi ayam.
  20. Sedia - Air rebusan ayam.
  21. Sedia 1 - kiub pati ayam.
  22. Sedia - garam secukupnya.
  23. Sedia daun - sup.
  24. Sedia - bawang goreng.
  25. Sedia - Sos cili bawang putih.
  26. Sedia 20 - tangkai cili kering*.
  27. Sedia 5-8 ulas - bawang putih* (*blend sampai hancur).
  28. Sedia 1 cawan - cili sos.
  29. Sedia 4 cawan - air.
  30. Sedia 2-3 - sudu besar cuka*.
  31. Sedia - Garam*.
  32. Sedia - Gula*.
  33. Sedia - Bahan * boleh tambah @ kurangkan ikut citarasa masing-masing.
  34. Sedia - Bahan Sos Kicap.
  35. Sedia - Sup.
  36. Sedia - Sos tiram.
  37. Sedia - Kicap.
  38. Sedia - Garam dan gula (jika perlu).
  39. Sedia - Cili padi ditumbuk kasar (jika suka).
  40. Sedia - Bahan Hiasan.
  41. Sedia - Salad.
  42. Sedia - Timun.
  43. Sedia - Tomato.

6 Cara Membuat 🐔My mom chicken rice🐔

Dah ada 43 bahan di atas? Mari tengok cara membuat 🐔My mom chicken rice🐔 pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Cara masak ayam ~Rebus ayam bersama bawang putih dan halia dalam periuk dengan api yang perlahan. (Air rebusan ayam ni guna sebahagiannya untuk masak nasi, manakala yang lebihnya untuk dibuat sup) ~Keluarkan ayam daripada periuk, lumurkan dengan kicap, madu dan garam (jika perlu). Perapkan sekejap. (sementara tu boleh masak nasi) ~Goreng ayam sampai masak ~Semasa menghidang ayam tu hempapkan sikit ayam tu dengan pisau dan potong ikut kesesuaian.
  2. Cara masak nasi ~Basuh beras bersih2 dan toskan. ~Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk, serai dan rempah menumis sampai naik bau. ~Masukkan beras, goreng seketika. ~Tuangkan air rebusan ayam ~Masukkan juga kiub pati ayam (hancurkan dulu) pewarna, garam dan gula secukupnya ~Masak nasi seperti biasa. *Boleh juga tak tumis, just letak air rebusan ayam & masak nasi macam biasa.
  3. Cara-Cara (Sup) ~Didihkan air rebusan ayam. ~Masukkan kiub pati ayam, garam dan gula secukup rasa. ~Tabur bawang goreng dan daun sup semasa menghidang.
  4. Cara-Cara (Sos cuka bawang putih) ~ Masak air dengan gula sampai mendidih. ~Tuangkan cili kisar dan cili sos. Reneh dengan api perlahan, sampai cili masak dan hilang baunya. ~Masukkan cuka dan garam secukupnya ~Masak sampai sos agak pekat (boleh juga tambah sedikit tepung jagung yang dibancuh dengan air).
  5. Cara-Cara (kuah kicap) ~Ambil sedikit sup, masukkan sos tiram, cili dan kicap secukupnya. ~Didihkan sehingga semua sebati..
  6. Hidangkan nasi bersama ayam goreng, sup, sos cili, sos kicap, daun salad, hirisan timun dan juga tomato..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi 🐔My mom chicken rice🐔 ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!