Home

Cara Membuat AGLIO OLIO SOTONG BERAPI 🌢🌢 Mudah 4 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi AGLIO OLIO SOTONG BERAPI 🌢🌢 di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan AGLIO OLIO SOTONG BERAPI 🌢🌢 yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

AGLIO OLIO SOTONG BERAPI 🌢🌢 - velavinkabakery.com

15 Ingredients of Resepi AGLIO OLIO SOTONG BERAPI 🌢🌢

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat AGLIO OLIO SOTONG BERAPI 🌢🌢 ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 15 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1 - Packet Spaghetti.
 2. Sedia 1 - Biji Bawang Holland.
 3. Sedia 10 Ulas - Bawang Putih.
 4. Sedia 5 - Tangkai Cili Padi.
 5. Sedia 1 - Biji Capsicum Hijau.
 6. Sedia 1 - Biji Capsicum Merah.
 7. Sedia 1 - Biji Capsicum Kuning.
 8. Sedia 1 - Kiub Pati Ayam Maggi.
 9. Sedia 1 - Sudu Besar Cili Flakes.
 10. Sedia 2 - Sudu Kecil Blackpepper (Optional).
 11. Sedia 1 Tin - Button Mushroom.
 12. Sedia 1/2 - Sudu Kecil Garam.
 13. Sedia 1 - Sudu Kecil Ajinomoto.
 14. Sedia 2 - Sudu Besar Gula.
 15. Sedia 3 - Ekor Sotong / Udang / Ayam.

4 Cara Memasak AGLIO OLIO SOTONG BERAPI 🌢🌢

Dah ada 15 bahan di atas? Mari tengok cara membuat AGLIO OLIO SOTONG BERAPI 🌢🌢 pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Mula-mula potong kan lada benggala panjang-panjang dan juga cendawan. Kemudian chopper kan bawang putih + bawang holland + cili padi. Sambil itu, rebuskan juga spaghetti. #Tips: Lagi banyak bawang, lagi sedap aglio olio kita πŸ˜‹πŸ˜‹.
 2. Panaskan minyak, dan tumis bahan yang telah dichopper tadi sehingga garing / pecah minyak. Apabila sudah garing, boleh masuk kan sotong / ayam / udang. Masak lagi sehingga masak. Kemudian masuk kan chilli flakes + blackpepper dan tumis lagi lebih kurang 2-3 mins. #Notes: Jika tidak tahan pedas, tidak perlu letak kan blackpepper..
 3. Selepas itu, boleh masuk kan lada benggala dan masak sehingga sedikit layu. Masuk kan kiub pati ayam, garam, serbuk perasa dan gula. Jika tekstur sedikit kering, boleh tambah kan sedikit air..
 4. Apabila semua sudah masak, boleh masuk kan spaghetti dan mushrooms. Gaul sehingga sebati dan boleh tutup api. Aglio olio sotong spicy is doneee πŸ‘…πŸ‘….

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi AGLIO OLIO SOTONG BERAPI 🌢🌢 ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!