Home

Resepi Bebola Pulut Serunding Enak 22 Bahan

Aneka Resepi Masakan Udang Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Bebola Pulut Serunding di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bebola Pulut Serunding yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Kali ini Dapur Mama tiera menyajikan video tutorial PULUT SERUNDING yang menjadi salah satu kegemaran kami seisi keluarga. Salah satunya adalah pengat bebola pulut dengan sagu yang dicampur dengan keladi. Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. pulut serunding.

Bebola Pulut Serunding - velavinkabakery.com Best betul resepi serunding kelapa homemade ini. Banyak kegunaan resepi serunding kelapa ini. Nak makan dengan pulut yang ditanak atau buat inti pulut panggang, makan dengan nasi impit.

22 Ingredients of Resepi Bebola Pulut Serunding

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bebola Pulut Serunding ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 22 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan serunding kelapa.
  2. Sedia 10 - @15biji cili merah*.
  3. Sedia 3 - sb ciliboh*.
  4. Sedia 3 - biji bawang merah*.
  5. Sedia 5 ulas - bawang putih*.
  6. Sedia 4 batang - serai*.
  7. Sedia 2 - ruas jari kunyit*.
  8. Sedia 1 - sb ketumbar*.
  9. Sedia 2 - sb jintan manis*.
  10. Sedia 5 - sb udang kering*.
  11. Sedia 1/2 - sb belacan bakar*.
  12. Sedia 11/2 - biji kelapa parut putih.
  13. Sedia 5 - sb gula.
  14. Sedia 2 - sk garam.
  15. Sedia 7 - biji air perahan limau kasturi.
  16. Sedia - Bahan pulut.
  17. Sedia 500 gm - pulut.
  18. Sedia 300 gm - santan.
  19. Sedia 2 helai - daun pandan.
  20. Sedia 11/2 - sk garam.
  21. Sedia 1 - sk gula.
  22. Sedia 1/2 cawan - air atau secukupnya (tips: air melepasi sikit dari paras pulut).

A homemade serunding daging would be a good idea as a side dish to lemang and ketupat for your Raya open Cook on slow fire until the dish is dry. The serunding daging is ready to be served. Leperkan doh tepung pulut dan masukkan sedikit inti. In Malaysia, the term serunding refers to meat floss instead, it can be mixed with grated coconut or not.

8 Cara Memasak Bebola Pulut Serunding

Dah ada 22 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bebola Pulut Serunding pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Sediakan bahan bahan. Bahan yang bertanda * dikisar lumat menjadi seperti gambar ke 3. Saya guna cili hidup sebab nak kurang pedas. Cili kering juga boleh guna yer, ikut citarasa masing masing..
  2. Panaskan minyak 1/2cawan. Tumis bahan bahan kisaran sehingga naik bau dan kering..
  3. Dah nampak kering, masukkan kelapa parut dan gaul sebati. Kacau dan masak hingga kering. Jaga api jangan sampai hangus inti ye😬..
  4. Perasakan dengan garam dan gula. Dan masukkan air perahan limau. Masak lagi hingga sedikit kering. Dahhh siap!😊.
  5. Ramuan serunding diatas adalah banyak, macam nak meniaga tu😂. Anda boleh kurangkan sukatan untuk hasil yang sedikit ye..
  6. Untuk pulut pula: basuh bersih pulut dan rendam untuk [email protected] jam. Lepas itu toskan. Kukus untuk [email protected] min atau shingga masak. Sementara itu masak santan dengan daun pandan, gula dan garam. Tambah setengah cawan air. Didihkan jangan sampai pecah santan..
  7. Pulut yang dah masak diarun dengan santan yang dimasak tadi. Biarkan sebentar supaya santan serap kedalam pulut. Kemudian kukus dalam 20min lagi.
  8. Pulut yang dah masak dan suam bole di bulat bulatkan dan golek kedalam serunding kelapa. Boleh terus dihidang. Selamat mencuba😊.

While in Indonesia, meat floss is called abon, and serundeng is clearly referred to spiced and sauteed. Serunding adalah sejenis hidangan yang dibuat dengan rempah dan dimasak sehingga kering, dan kadang-kadang berminyak (terutamanya serunding daging) supaya tahan lama. Rasa lemak minyak sapi dan badam ditambah pula dengan gula kristal. Serunding daging dikenali juga sebagai Sambal Daging di Kelantan. Tempat yang terkenal dengan penghasilan Serunding Daging seperti di: Kampung Laut, Pelekbang, Tumpat Kelantan.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bebola Pulut Serunding ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!