Home

Resepi Nasi Ayam Kicap 'rice cooker' Mudah 13 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Nasi Ayam Kicap 'rice cooker' di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi Ayam Kicap 'rice cooker' yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Masak nasi goreng KFC pake ricecooker!! English step by step subtitles available Nyobain bikin yg lagi VIRAL Enak apa engga ya? Coba ikutin resep Nasi Ayam KFC Rice Cooker ala Jepang ini.

Nasi Ayam Kicap 'rice cooker' - velavinkabakery.com Insha Allah dengan resepi ini Lebihan air sos dan kicap perapan pun masukkan sekali. Seeloknya potong ayam kecil sedikit supaya cukup masak. Indonesia punya nasi liwet, di mana nasi dimasak bersama bumbu lengkap dengan ikan teri menggunakan panci kukus, penanak nasi Apa pun namanya itu, pada intinya adalah menggunakan ayam KFC untuk dimasak bersama nasi di rice cooker.

13 Ingredients of Resepi Nasi Ayam Kicap 'rice cooker'

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi Ayam Kicap 'rice cooker' ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 cawan - beras.
  2. Sedia - isi ayam di potong kecil.
  3. Sedia - cendawan shitake.
  4. Sedia 3-4 ulas - bawang putih - parut.
  5. Sedia 1 - inci halia - parut.
  6. Sedia 1 - sudu besar kicap pekat.
  7. Sedia 2 - sudu besar sos tiram.
  8. Sedia 1-2 - sudu besar kicap lemak manis.
  9. Sedia - garam - jika perlu.
  10. Sedia 1 - sudu besar minyak bijan (optional).
  11. Sedia daun - bawang.
  12. Sedia - bawang putih goreng.
  13. Sedia - cili padi potong + kicap cair.

Anak anak saya memang suka makan nasi ayam dan sepertinya mereka tidak pernah Basuh beras wangi, tos dan masukkan ke dalam rice cooker. Air kicap lebihan perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih. Ayam kecap or ayam masak kicap is an Indonesian chicken dish poached or simmered in sweet soy sauce (kecap manis or kicap lemak manis) commonly found in Indonesia and Malaysia. In Indonesia, ayam kecap is pieces of chicken simmered in kecap manis (sweet soy sauce).

4 Step by Step Nasi Ayam Kicap 'rice cooker'

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi Ayam Kicap 'rice cooker' pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Perap ayam. Dalam 1 bekas perapkan ayam dengan sos tiram kicap pekat dan kicap lemak manis. Biarkan seketika. Masak nasi seperti biasa. Tunggu hingga nasi hampir kering..
  2. Panaskan kuali masukkan perapan ayam dan tumis hingga ayam masak dan tuangkan ayam yg telah di masak berserta air perapan dan cendawan di atas nasi. Tekan semula button 'on' periuk nasi. Masak hingga nasi benar-benar masak. Gemburkan nasi menggunakan garpu supaya nasi dan ayam di gaul rata..
  3. Akhir sekali taburkan daun bawang bawang putih goreng dan minyak bijan ke atas nasi..
  4. Hidangkan panas-panas berserta cili potong yg di campur dengan kicap cair. Siap.

Nak belajar masak nasi ayam yang paling best? Baca artikel ini dan ketahui resepi nasi ayam untuk memasak nasi, ayam, sup, sos, dan kicap dengan baik! Nasi ayam merupakan antara makanan kegemaran rakyat Malaysia. Ada nasi ayam yang mana ayamnya sedap tetapi sos pula tak berapa kena. Ada pula yang sos atau sambil lada sedap tapi kuah sup pula Sambal atau lebih mudah disebut kuah kicap untuk nasi ayam adalah mudah dan simple.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi Ayam Kicap 'rice cooker' ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!