Home

Cara Membuat Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) - velavinkabakery.com

7 Bahan - Bahan Resepi Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 480 ml - air*.
 2. Sedia 330 gm - gula*.
 3. Sedia 1 tsp - garam*.
 4. Sedia 330 ml - santan pekat.
 5. Sedia 285 gm - tepung ubi kayu.
 6. Sedia 90 gm - tepung beras.
 7. Sedia 50 gm - tepung sagu.

4 Cara - Cara Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free)

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Satu kan semua bahan bertanda * air, gula & garam dalam periuk. Masak atas api sekejap, kacau sehingga gula larut. Tutup air..
 2. Setelah tutup air, masukkan santan dan kacau sehingga sebati. Masukan kesemua 3 jenis tepung dalam larutan santan tadi. Kemudian bahagi kan adunan kepada 2 bahagian. Saya guna saya timbang. Satu bahagian warna putih dan satu lagi warna biru.
 3. Masukkan 1 bahagian ke dalam loyang yang sudah digris dengan minyak masak. Dan kukus selama 4minit. Lapis kan adunan seterusnya sehingga habis. Lapisan terakhir, biar kan kukus selama 10min. * Lapisan bergantung kepada anda, ada yang suka 6 dan ada suka 7 lapis.Tambah masa kukus jika lapisan tebal..
 4. .

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kuih Lapis Nyonya (Gluten Free) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!