Home

Cara Memasak Puding Buah Naga Bonar Enak 2 Langkah

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Puding Buah Naga Bonar di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding Buah Naga Bonar yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Puding Buah Naga Bonar - velavinkabakery.com

7 Ingredients of Resepi Puding Buah Naga Bonar

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding Buah Naga Bonar ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 250 gm - Buah Naga merah (dikisar).
  2. Sedia 150 gm - Gula pasir.
  3. Sedia 500 ml - Air.
  4. Sedia 1 bungkus - Agar-agar berwarna putih (berat 12 gm).
  5. Sedia 200 ml - Susu Sejat.
  6. Sedia - 👉 Hiasan.
  7. Sedia Buah - Buah naga, blueberry, anggur, tomato ceri, daun pudina.

2 Instructions Puding Buah Naga Bonar

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding Buah Naga Bonar pula. Simple saja cuma 2 langkah.

  1. Campurkan semua bahan menjadi satu dalam periuk, kemudian masak dengan menggunakan api sederhana sehingga mendidih sambil dikacau sekali sekala. Matikan api, kacau 2-3 minit sehingga wapnya hilang..
  2. Tuangkan cecair agar-agar ke dalam acuan, biarkan sehingga keras, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit. Keluarkan dan hiaskan dengan hiasan. Kemudian hidangkan..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding Buah Naga Bonar ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!