Home

Resepi Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam) Mudah 8 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam) di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam) - velavinkabakery.com

8 Bahan - Bahan Resepi Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 8 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 6 - biji kentang (dipotong 12).
 2. Sedia 1 - sudu kecil garam pink himalaya.
 3. Sedia 1 - sudu kecil serbuk lada putih.
 4. Sedia 1-2 - biji telur.
 5. Sedia - Minyak masak untuk menggoreng.
 6. Sedia - Peralatan masakan.
 7. Sedia - Kuali untuk menggoreng.
 8. Sedia - Lesung batu.

5 Instructions Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam)

Dah ada 8 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam) pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Potongkan kentang, kemudian basuhkan dan toskan. Gorengkan kentang dengan minyak yang sudah dipanaskan. Paras minyak adalah cukup untuk tenggelamkan kentang. Dengan api sederhana, gorengkan sehingga kentang empuk (berwarna coklat keemasan), dan kemudian toskan..
 2. Dengan menggunakan lesung batu, tumbukkan kentang yang sudah digoreng tadi. Tumbukkan dengan lumat. Apabila selesai semua kentang ditumbuk, gaulkan kentang lenyek dengan garam dan serbuk lada putih..
 3. Dengan menggunakan tangan, kepalkan kentang dan kemudian bentukkan menjadi bulat leper. Boleh rujuk video untuk lebih faham.. Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam) - velavinkabakery.com
 4. Pecahkan telur di dalam mangkuk dan kocakkan telur. Salutkan kentang tadi dengan telur.. Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam) - velavinkabakery.com
 5. Gorengkan bergedil di dalam minyak yang panas. Paras minyak cukup untuk tenggelamkan bergedil. Gorengkan sehingga coklat keemasan pada kedua-dua belah, lebih kurang 3-4 minit. Angkat dan toskan. Bergedil kentang siap!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Bergedil Kentang Ringkas (Tanpa Daging/Ayam) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!