Home

Cara Membuat Puding roti pelangi Mudah 10 Bahan

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Puding roti pelangi di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Puding roti pelangi yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Berikut ini bahan pembuatan puding roti pelangi. Cara membuat puding roti pelangi pandan dengan mudah tanpa blander dan tanpa telur. Resepi Puding Roti Pelangi - Semangat nak untuk kuih muih tengah menyala.

Puding roti pelangi - velavinkabakery.com Viral sangat puding roti pelangi ini. Bahkan tiap-tiap weekend kena buat hidangan ini sebab banyak mendapat request dari para ahli keluarga. Cara mudah membuat puding roti rainbow

10 Ingredients of Resepi Puding roti pelangi

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Puding roti pelangi ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan-bahan.
  2. Sedia 4 keping - roti.
  3. Sedia 2 - biji telur.
  4. Sedia 1/2 cawan - susu pekat.
  5. Sedia 170 ml - susu cair.
  6. Sedia 10 gram - serbuk agar2.
  7. Sedia 1/2 cawan - gula.
  8. Sedia 2 - sudu besar butter/marjerin (cairkan).
  9. Sedia 3 1/2 cawan - air (320ml).
  10. Sedia - pewarna merah,kuning dan hijau. (terpulang masing2).

Alhamdulillah nampaknya hari ni cahaya sangat terang benderang. Resep dan Cara Membuat Puding Roti Pelangi yang Enak dan Ceria. Selain itu, variasi warna-warni pada pudding. Sebelum membuat puding roti, siapkan dulu bahan-bahan yang diperlukan.

8 Instructions Puding roti pelangi

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Puding roti pelangi pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Cara-cara: Didihkan 3 cawan air, serbuk agar agar dan gula ke dalam periuk..
  2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan baki air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yang sudah dididih tadi..
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. Matikan api..
  4. Masukkan warna pilihan dan kacau sebati..
  5. Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah tengah loyang. Kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang di atas warna hijau tadi. Biarkan puding bergerak sendri ke tepi. Tak payah ratakan atau kacau..
  6. Kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas warna hijau pula. Ulang semula warna merah dan buat hingga habis. Ketika [email protected]'marble'kan, hendaklah dengan cepat sebab puding ini mudah sejuk membeku....
  7. Bahagi kepada 3..
  8. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk. Selamat mencubašŸ˜˜.

Cara membuat puding roti ala Aurel Hermansyah. Dinamakan puding pelangi karena lapisan puding yang berwarna-warni. Tampilan yang cantik dan menarik tentu saja akan membuat mata kita terperangah untuk ingin menikmatinya. Bread pudding atau puding roti terbuat dari roti tawar, telur, susu, butter, cream, dan keju. Roti tawar inilah yang memberikan tekstur lembut pada kudapan yang satu ini.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Puding roti pelangi ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!