Home

Cara Memasak Nasi ayam hainanese Sedap 12 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Nasi ayam hainanese di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Nasi ayam hainanese yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Nasi ayam hainanese - velavinkabakery.com

16 Bahan - Bahan Resepi Nasi ayam hainanese

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Nasi ayam hainanese ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 16 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 3 - bahagian paha ayam (anggaran 1kg semuanya).
 2. Sedia 1/4 batang - timun.
 3. Sedia 1 - biji bawang besar.
 4. Sedia 2 - tangkai daun kucai.
 5. Sedia 2 - tangkai daun bawang.
 6. Sedia 4 ulas - bawang putih.
 7. Sedia 2 ulas - bawang putih (untuk nasi ayam).
 8. Sedia 4 cm - halia.
 9. Sedia 2 cm - halia (untuk nasi ayam).
 10. Sedia 3 - tangkai daun sup.
 11. Sedia 900 ml - air.
 12. Sedia 2 - sudu garam halus.
 13. Sedia 3 - kong/cawan beras.
 14. Sedia - Sebesen air sejuk.
 15. Sedia 1 - sudu minyak bijan.
 16. Sedia 3 - sudu minyak masak.

12 Cara Membuat Nasi ayam hainanese

Dah ada 16 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Nasi ayam hainanese pula. Simple saja cuma 12 langkah.

 1. Penyediaan: Bersihkan paha ayam dan tidak perlu potongnya. Toskan dan perapkan dengan garam. Biarkan di tepi dahulu..
 2. Penyediaan: Potongkan bawang besar, daun kucai, daun bawang, bawang putih dan daun sup. Hiris halia kepada beberapa kepingan..
 3. Penyediaan: Basuh beras dan toskan. Tumbuk halia dan bawang putih. Biarkan di tepi dahulu..
 4. Masukkan bawang besai, bawang putih, daun kucai, daun bawang, halia dan daun sup ke dalam periuk. Masukkan 900ml air. Mulakan api dan biarkan mendidih..
 5. Selepas air mendidih, masukkan paha ayam ke dalam masakan. Boleh kacau dahulu untuk pastikan ramuan sudah bercampur dengan paha ayam. Tutupkan periuk dengan penutup dan buka api kuat selama 7 minit dan biarkan mendidih..
 6. Selepas 7 minit berlalu, padamkan api, jangan buka penutup periuk dan biarkan masakan untuk 45 minit. Biarkan ayam dimasak dengan wap panas ketika ini..
 7. Selepas 45 minit berlalu, buka penutup dan perhatikan paha ayam. Cucuk isi paha ayam dengan chopstik, jika ada air keluar maksudnya ayam sudah masak. Jika ingin lebih masak lagi, tutup periuk, boleh buka mulakan api biarkan mendidih sekali lagi, tetapi biarkan dengan masa yang lebih singkat..
 8. Sediakan sebesen air sejuk. Keluarkan paha ayam yang panas dan rendam dalam air sejuk seketika. Selepas itu, potong dan asingkan isi paha ayam dan tulangnya. Letakkan isinya di tepi dahulu. Masukkan tulang balik ke periuk, tambah air dan panaskan semula. Stok ayam ini akan digunakan untuk memasak nasi nanti..
 9. P/S - Untuk resepi ini, 1 bahagian ayam saya sengaja tidak asingkan tulang untuk sesi fotografi nanti..
 10. Untuk nasi ayam, panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Masukkan bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk. Selepas bau harum naik, masukkan beras yang sudah ditos dan masakkan nasi dalam 5 minit. Taburkan sedikit garam untuk perasa. Padamkan api..
 11. Pindahkan beras ke periuk nasi. Gunakan air stok ayam yang sudah ditapis untuk masak nasi. Gunakan sukatan memasak nasi yang biasa..
 12. Potong timun sebagai pelengkap hidangan nasi ayam hainanese. Boleh palitkan paha ayam dengan minyak bijan mengunakan berus kecil. Enak dimakan bersama-sama semua. Cadangan hidangan seperti gambar..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Nasi ayam hainanese ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!