Home

Cara Membuat Suhun Goreng #PhopbyLiniMohd #Menuberbuka Mudah 10 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Suhun Goreng #PhopbyLiniMohd #Menuberbuka di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Suhun Goreng #PhopbyLiniMohd #Menuberbuka yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Suhun Goreng
#PhopbyLiniMohd
#Menuberbuka - velavinkabakery.com

10 Bahan - Bahan Resepi Suhun Goreng #PhopbyLiniMohd #Menuberbuka

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Suhun Goreng #PhopbyLiniMohd #Menuberbuka ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 10 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 500 gm - Suhun.
 2. Sedia 50 gm - Isi ayam potong dadu.
 3. Sedia 4 Keping - Fungus Hitam.
 4. Sedia 30 gm - Bunga Pisang.
 5. Sedia 3 Ulas - bawang putih.
 6. Sedia 1/2 - Biji bawang merah besar.
 7. Sedia 4 - Biji cili merah.
 8. Sedia 3 - sudu besar Kicap masin.
 9. Sedia - Garam Dan Lada hitam.
 10. Sedia 2 - sudu minyak masak.

3 Cara Memasak Suhun Goreng #PhopbyLiniMohd #Menuberbuka

Dah ada 10 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Suhun Goreng #PhopbyLiniMohd #Menuberbuka pula. Simple saja cuma 3 langkah.

 1. Mula-mula Rendam Fungus Hitam Dengan air panas biar Dalam 3 minit dah kembang buang air dan hiris halus-halus,Bunga pisang rendam dengan air biasa Dalam 3minit.Suhun biarkan redam dengan air biasa..
 2. Bawang merah,bawang Putih dan cili hiris,panas kan api masukan Bahan-bahan semua goreng sampai naik bau.Masukan ayam masak Dalam 2 minit Baru masukan Fungus Hitam tadi dengan Bunga pisang goreng Dalam 5 minit..
 3. Baru masukan suhun yang di rendam tadi buang air.Gaul ngan bahan-bahan yg di goreng tadi Baru letak Kicap,garam,lada Hitam..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Suhun Goreng #PhopbyLiniMohd #Menuberbuka ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!