Home

Cara Membuat Mee Kari Nyonya Enak 8 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Mee Kari Nyonya di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Mee Kari Nyonya yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Mee Kari Nyonya - velavinkabakery.com

39 Bahan - Bahan Resepi Mee Kari Nyonya

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Mee Kari Nyonya ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 39 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - 👉 1 kilo Mee kuning di celur.
  2. Sedia - 👉 Bahan Kuah.
  3. Sedia 2.500 ml - Air Kaldu Udang.
  4. Sedia 50 gm - Serbuk Kari Daging larutkan dengan sedikit air.
  5. Sedia 2 batang - Serai dititik.
  6. Sedia 600 ml - Santan Pekat.
  7. Sedia 1 Keping - Asam Keping.
  8. Sedia 150 ml - Minyak Sayur untuk menumis.
  9. Sedia 3 - Sdk Gula pasir.
  10. Sedia 3 1/2 - Sdk Garam Halus.
  11. Sedia 2 - Kiub Knorr chicken Kiub Non MSG.
  12. Sedia 3 - Tangkai Daun Kari.
  13. Sedia - 👉 Bahan Kisar.
  14. Sedia 60 gm - Cili Kering di rendam.
  15. Sedia 150 gm - Bawang Besar.
  16. Sedia 50 gm - Bawang Merah Kecil.
  17. Sedia 50 gm - Bawang Putih.
  18. Sedia 20 gm - Halia.
  19. Sedia 3 batang - serai Bagian putih.
  20. Sedia 1 1/2 - Sdb biji ketumbar sangrai.
  21. Sedia - 👉 Bahan Lainnya.
  22. Sedia 200 gm - Tauhu Pong.
  23. Sedia 250 gm - Fish Ball.
  24. Sedia 250 gm - Fish Cake.
  25. Sedia 10 - Biji Telur Rebus.
  26. Sedia 500 gr - Udang.
  27. Sedia 200 gm - Kacang Panjang di celur.
  28. Sedia 150 gr - Tauge di celur.
  29. Sedia - Secukupnya Potongan limau nipis/Limau kasturi.
  30. Sedia - 👉 Sambal Cili/Cili oil.
  31. Sedia 25 gm - Cili Kering di rendam.
  32. Sedia 50 gm - Cili Merah.
  33. Sedia 15 gm - Bawang Putih.
  34. Sedia 25 gm - udang kering di rendam.
  35. Sedia 5 gm - Belacan Bakar.
  36. Sedia 2 - Sdk gula pasir.
  37. Sedia 1 1/2 - Sdk Garam Halus.
  38. Sedia 1/2 - Sdk Serbuk pati ayam.
  39. Sedia 200 ml - Minyak Sayur untuk menumis.

8 Cara Memasak Mee Kari Nyonya

Dah ada 39 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Mee Kari Nyonya pula. Simple saja cuma 8 langkah.

  1. Sediakan semua bahan-bahan.
  2. Panaskan Minyak, tumiskan bahan kisar dan Serai yang di titik, sehingga harum dan terbitan minyak..
  3. Masukan serbuk kari,asam keping dan Daun kari,masak sebentar. Tuangkan air Kaldu, masukan garam,gula pasir dan serbuk Pati Ayam. Masak kuah hingga mendidih. Tuangkan santan pekat. Kacau sebati. Masukan Tauhu Pong, Fish Ball, Udang di celur dan angkat. Masak lagi hingga mendidih..
  4. Sambal Cili/Cili oil : kisar semua bahan untuk sambal Cili, panaskkan Minyak, tumiskan Sambal cili, hingga terbit minyak,perawakan dengan garam,gula pasir dan serbuk pati ayam. Angkat dan ketepikan..
  5. Cara menghidang. Celur Mee kuning,taugeh,dan kacang panjang (secara berasingan),letak di atas mangkuk, masukan Hirisan fish cake, Telur rebus, fish Ball, Tauhu Pong,dan Udang, dan siramkan dengan kuah mendidih. Hidangkan dengan sambal cili..
  6. MEE CURRY Nyonya Sedia dihidang. Enjoy.....
  7. Yammiii 🤤🤤🤤.
  8. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Mee Kari Nyonya ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!