Home

Resepi Round Steak & Mashed Potato with Onion Gravy and Buttery Corn Cepat 18 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Round Steak & Mashed Potato with Onion Gravy and Buttery Corn di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Round Steak & Mashed Potato with Onion Gravy and Buttery Corn yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Round Steak & Mashed Potato with Onion Gravy and Buttery Corn - velavinkabakery.com

18 Ingredients of Resepi Round Steak & Mashed Potato with Onion Gravy and Buttery Corn

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Round Steak & Mashed Potato with Onion Gravy and Buttery Corn ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 18 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - 1 Stik Daging Topside 300g.
  2. Sedia - Kentang Lecek.
  3. Sedia 2 - biji kentang.
  4. Sedia - Secubit lada sulah.
  5. Sedia - Jagung Mentega.
  6. Sedia 1/2 tin - jagung.
  7. Sedia 1/2 tsp - gula (jika suka).
  8. Sedia 1 tsp - mentega.
  9. Sedia - Bahan Kuah.
  10. Sedia 1 - biji bawang Holland dihiris.
  11. Sedia 1 sudu makan - rata serbuk lada hitam.
  12. Sedia 1 sudu makan - mentega.
  13. Sedia 1 sudu makan - stok ayam pekat (botol).
  14. Sedia 1 tsp - gula.
  15. Sedia 1 sudu makan - rata Mix Herbs.
  16. Sedia 1 sudu makan - kicap lemak manis.
  17. Sedia 2 cawan - air.
  18. Sedia - Bayam Brazil.

9 Cara Penyediaan Round Steak & Mashed Potato with Onion Gravy and Buttery Corn

Dah ada 18 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Round Steak & Mashed Potato with Onion Gravy and Buttery Corn pula. Simple saja cuma 9 langkah.

  1. Guna pressure cooker. Rebus kentang dan daging set 10 minit. Air setakat tenggelam..
  2. Buangkan air rebusan pertama. Keluarkan kentang dan lecek halus ketika masih panas. Gaul sebati dengann lada sulah. Tak perlu garam kerana dah berperasa dengan air daging..
  3. Masukkan semua bahan-bahan kuah ke dalam periuk yg berisi daging. Set masa 1 jam 15 minit..
  4. Usai masak, keluarkan daging yg dah lembut dan relai kan guna garfu. Kuah bawang dah jadi pekat, masa ni rasakan dan adjust jika perlu seperti tambah gula atau lada hitam..
  5. Utk jagung, tumis kan sekejap dengan mentega dan gula sekadar sebati. Nota = Jagung dalam tin ni sudah sedia sedikit manis, terpulang jika ingin letak gula lagi. Gunakan jagung tin jenis ni, bukan yg krim buat apam balik tu ye..
  6. Letak kan kentang dulu. Kemudian daging yg direlai dan jagung..
  7. Siramkan dengan kuah bawang yg pekat. Tak perlu letak garam kerana masinnya datang dari air rebusan dan perasa-perasa tadi..
  8. Hidangkan bersama bayam Brazil segar. Sepinggan hidangan tanpa nasi yg lengkap dengan karbo, protein dan fiber..
  9. Burp!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Round Steak & Mashed Potato with Onion Gravy and Buttery Corn ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!