Home

Resepi Ayam msk merah simply sedap' #MAHN Enak 6 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam msk merah simply sedap' #MAHN di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam msk merah simply sedap' #MAHN yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Masakan Ayam yang selalu menjadi kombinasi yang amat sesuai untuk dimakan dengan Nasi tomato, Nasi Briyani dan Nasi Minyak. Cara masak ayam masak merah paling simple dan sedap. Selamat mencuba! • Shot By : Iday • Edited By : Iday • Camera : Sony.

Ayam msk merah simply sedap' #MAHN - velavinkabakery.com Bagi anda yang suka dengan berbagai resepi masakan kampung pasti sudah mengenal ayam masak merah. Ayam masak merah ini menjadi hidangan yang sangat istimewa. Serius, sangat sedap Ayam Masak Merah ini dan pastinya ia akan menjadi a keeper recipe untuk masakan Ayam Masak Merah saya di masa masa hadapan.

19 Ingredients of Resepi Ayam msk merah simply sedap' #MAHN

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam msk merah simply sedap' #MAHN ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 19 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Sekilo ayam dicuci bersih.
  2. Sedia - Garam+serbuk kunyit utk gaul bersama ayam.
  3. Sedia - Cili kisar 3-4 sudu boleh lebih/kurang ikut pedas yg disukai.
  4. Sedia 2 - biji bwg besar.
  5. Sedia 3 ulas - bwg putih.
  6. Sedia 2 - inci halia.
  7. Sedia 1 - inci lengkuas muda.
  8. Sedia 2 - btg serai(1ketuk,1 utk kisar).
  9. Sedia 1 - sudu besar serbuk kari daging.
  10. Sedia - Santan kotak separuh/santan fresh pun boleh.
  11. Sedia - Garam kasar/halus secukupnya.
  12. Sedia - Gula dlm 2 sudu besar boleh kurangkan/lebihkan sedikit.
  13. Sedia 1 - sudu kecil serbuk pati ayam/sedikit serbuk perasa.
  14. Sedia - Sos cili 3-4 sudu besar.
  15. Sedia - Semangkok kecil kcg peas.
  16. Sedia 1 - biji bwg besar dipotong bulat.
  17. Sedia Daun - bwg + daun sup.
  18. Sedia - Air secukupnya utk kuah.
  19. Sedia - Minyak secukupnya utk menggoreng.

Bahan bahan yang digunakan pun sangat simple. Ada sesetengah resepi, menggunakan tomato puree yang agak mahal. Dapatkan resipi Ayam Masak Merah di sini: Bahan-bahan (ayam): - ½ ekor ayam - Kunyit - Garam. Resepi ayam masak merah sedia dihidangkan.

6 Step by Step Ayam msk merah simply sedap' #MAHN

Dah ada 19 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam msk merah simply sedap' #MAHN pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Sediakan bhn secukupnya..
  2. Ayam digaul dgn sedikit garam dan ser.kunyit.Goreng separuh masak,angkat dan asingkan.Sementara itu,potong bwg halia lengkuas serai,mesin halus..
  3. Kuali yg sama.Keluarkan minyak gorengan ayam,tinggalkan agak2 dlm 2 sendok.Panaskan minyak.Tumiskan serai yg diketuk dan cili kisar td.Tumis sekejap,masukkan bhn kisar, serbuk kari serta 1 sudu besar gula.Kacau rata,masak hingga pecah minyak.Tutup kuali supaya tidak merecik.Sekali sekala kacau supaya tidak hangit..
  4. Setelah tumisan masak elok.boleh ditambah santan td separuh kotak.Campurkan 2 cwn air utk kuahnya.Masak hingga mendidih.Masukkan ayam td.Tutup kembali,msk sampai mendidih sekali lagi.Api dapur biar sederhana yer.Masak biar sedikit pekat.#jika suka berkuah biar berkuah..
  5. Masukkan sos cili,garam gula dan serbuk pati ayam.Rasakan apa yg kurang,Tambah apa yg patut.Kuah mesti rasa sedikit manis2 manja yer,baru sedap.Kacau rata.Boleh masukkan kacang peas dan bawang potong,kacau rata.Biar sekejap.,nmpk dh masak elok tabur daun bwg daun sup.Siap.tutup api..
  6. Bolehlah dihidangkan..Tunggu apa lg,cedok nasi lekaih perut dah lapaq nie😂Selamat mencuba yer😊.

Masukkan ayam, sos cili, sos tomato, lobak merah dan air secukupnya untuk empukkan ayam. Tutup kuali untuk masak ayam sehingga empuk. Bersihkan daging ayam, lalu beri air perasan jeruk nipis serta tambahkan Biarkan air dan bumbu meresap, kemudian angkat ketika air telah surut atau meresap ke dalam bahan. Ayam sambal merah pedas sedap rasa. Ayam masak merah di kenduri mesti sedap, kan?

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam msk merah simply sedap' #MAHN ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!