Home

Resepi Butterscotch Bread Pudding Sedap 4 Langkah

Aneka Resepi Puding Mudah dan Sedap.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Butterscotch Bread Pudding di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Butterscotch Bread Pudding yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Butterscotch Bread Pudding - velavinkabakery.com

13 Ingredients of Resepi Butterscotch Bread Pudding

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Butterscotch Bread Pudding ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 13 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 10 keping - roti butterscotch gardenia.
  2. Sedia 500 ml - susu UHT @ fresh milk.
  3. Sedia 300 ml - whip @ fresh cream (kalau tak ada cream ganti dengan susu.
  4. Sedia 5 - biji telur.
  5. Sedia 100 gm - gula castor (lebih kurang 1/2 cawan).
  6. Sedia 50 gm - raisins (boleh ganti dengan kurma).
  7. Sedia Sedikit - butter untuk disapu pada setiap keping roti.
  8. Sedia - Esen vanilla.
  9. Sedia - Badam, chocolate rice atau chocolate chip sebagai hiasan.
  10. Sedia - Sos kastard:.
  11. Sedia 1 tin - susu cair.
  12. Sedia 2 - sudu besar tepung kastard.
  13. Sedia 2 - sudu besar gula.

4 Instructions Butterscotch Bread Pudding

Dah ada 13 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Butterscotch Bread Pudding pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Telur dan gula dipukul hingga gula hancur. Tambahkan susu, cream dan esen vanilla dan pukul hingga sebati..
  2. Susun roti yang telah disapu butter dan dipotong kecil ke dalam loyang pembakar sambil ditabur kismis. Tuangkan bancuhan susu tadi. Boleh tabur raisin, badam, chocolate rice atau chocholate chip sebagai hiasan. Saya tabur kurma sebab raisin habis..
  3. Bakar di dalam preheated oven @ 180°C secara water bath (letak loyang atas dulang berisi air untuk memastikan kelembapan puding itu) selama 40 - 45 minit (ikut oven masing-masing). Selamat mencuba 😄.
  4. Untuk sos kastard,campur semua bahan ke dalam periuk dan kacau di atas api yang sederhana. Jangan biarkan berketul atau mendidih. Tutup api setelah kuah agak pekat..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Butterscotch Bread Pudding ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!