Home

Resepi Ayam Masak Black Pepper Mudah 12 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Ayam Masak Black Pepper di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam Masak Black Pepper yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Ayam Masak Black Pepper - velavinkabakery.com

12 Bahan - Bahan Resepi Ayam Masak Black Pepper

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam Masak Black Pepper ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 6 - ketul peha ayam dipotong dua.
  2. Sedia 3 - sudu besar sos seafood (gaul bersama peha ayam).
  3. Sedia 1 - sudu kecil kunyit (gaul bersama peha ayam).
  4. Sedia 9 - biji bawang putih ditumbuk.
  5. Sedia 3 - sudu besar black pepper.
  6. Sedia 1 batang - lobak merah di potong panjang.
  7. Sedia 1 - biji bawang besar dihiris.
  8. Sedia 2 - biji tomato.
  9. Sedia 1/2 - biji timun jepun.
  10. Sedia 5 - sudu besar sos seafood.
  11. Sedia 6 - sudu besar kicap manis.
  12. Sedia 1/2 cawan - air.

6 Cara Penyediaan Ayam Masak Black Pepper

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam Masak Black Pepper pula. Simple saja cuma 6 langkah.

  1. Bersihkan peha ayam. Gaulkan bersama sos seafood dan kunyit. Perap selama 15 minit. Sedia untuk digoreng separuh masak saja..
  2. Tumbuk bawang putih. Black pepper guna yang ready made tetapi bukan halus guna kasar sikit. Kalau biji kena tumbuk kasar saja..
  3. Sediakan sayur-sayuran dan seafood serta kicap manis..
  4. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih bersama black pepper. Masak sehingga naik bau..
  5. Masukkan peha ayam dan gaul rata.Masukkan lobak merah. Tambahkan air. Bolehlah ditutup untuk renehkan ayam..
  6. Selepas itu masukian bawang besar, timun dan tomato. Gaulkan semua sehingga sebati. Dah masak bolehlah diangkat..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam Masak Black Pepper ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!