Home

Cara Membuat "Musu'sButtermilk Chicken" Buttermilk Chicken (Ayam Buttermilk) Mudah 10 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi "Musu'sButtermilk Chicken" Buttermilk Chicken (Ayam Buttermilk) di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan "Musu'sButtermilk Chicken" Buttermilk Chicken (Ayam Buttermilk) yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

"Musu'sButtermilk Chicken" Buttermilk Chicken (Ayam Buttermilk) - velavinkabakery.com

16 Bahan - Bahan Resepi "Musu'sButtermilk Chicken" Buttermilk Chicken (Ayam Buttermilk)

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat "Musu'sButtermilk Chicken" Buttermilk Chicken (Ayam Buttermilk) ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 16 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 500 g - dada ayam.
  2. Sedia - Tepung bistari atau tepung gandum.
  3. Sedia - Serbuk cili.
  4. Sedia - Serbuk jintan putih.
  5. Sedia - Serbuk rempah (apa2 jenis rempah.) (jika suka spicy).
  6. Sedia 2 - biji telur.
  7. Sedia - Kuah Musu'sButtermilk.
  8. Sedia - Susu full cream.
  9. Sedia - Yogurt Natural (sy guna dutch lady natural).
  10. Sedia - I biji Bawang merah.
  11. Sedia - Bawang putih (ikut suka).
  12. Sedia - Butter (ikut suka) (sy guna separuh buttercup).
  13. Sedia - Garam.
  14. Sedia - Susu pekat (sedikit).
  15. Sedia - Susu cair (ikut suka).
  16. Sedia - Perahan limau nipis atau lemon.

10 Cara Membuat "Musu'sButtermilk Chicken" Buttermilk Chicken (Ayam Buttermilk)

Dah ada 16 bahan di atas? Mari tengok cara membuat "Musu'sButtermilk Chicken" Buttermilk Chicken (Ayam Buttermilk) pula. Simple saja cuma 10 langkah.

  1. Letakkan tepung bistari ke dalam satu mangkuk besar. Tambahkan serbuk cili, serbuk jintan putih dan serbuk rempah (jika perlu). Kemudian gaul rata tepung tersebut menggunakan sudu. Sediakan 2 biji telur dalam mangkuk berasingan dan kacau telur tersebut..
  2. Potong dada ayam ikut saiz yang disukai. Ayam yang sudah dipotong dicelupkan ke dalam telur kemudian dicelupkan ke dalam tepung. Lakukan proses ini dua kali supaya tepung betul-betul melekat pada ayam..
  3. Masukkan minyak ke dalam kuali (kalau boleh banyak supaya ayam digoreng secara 'deep-fried'). Gorengkan ayam sehingga kuning keemasan..
  4. Untuk kuah Musu'sButtermilk : pertama sekali masukkan butter mengikut amaun yang disukai. Kemudian, tumiskan bawang putih dan bawang merah yang sudah dikisar. Tunggu sehingga naik bau..
  5. Masukkan full cream milk mengikut amaun yang disukai..
  6. Masukkan susu pekat manis mengikut amaun yang disukai. Tambahkan setengah cawan susu cair. Masukkan sedikit garam..
  7. Tambahkan yogurt Natural ke dalam kuah. Rasa kuah dan tambahkan lagi amaun yogurt mengikut kesukaan..
  8. Jika anda telah berpuas hati dengan rasa kuah anda, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Perahkan jus limau ke dalam kuah mengikut kesukaan..
  9. Masak sehingga kuah pekat (atau boleh masak kuah cair) (ikut kesukaan masing-masing).
  10. Musu'sButtermilk Chicken anda telah siap! Sedap dimakan bersama nasi panas 💓 Enjoy!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi "Musu'sButtermilk Chicken" Buttermilk Chicken (Ayam Buttermilk) ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!