Home

Cara Memasak Murtabak Mini Ayam🧀Simple Mudah 12 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Murtabak Mini Ayam🧀Simple di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Murtabak Mini Ayam🧀Simple yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Murtabak Mini Ayam🧀Simple - velavinkabakery.com

12 Bahan - Bahan Resepi Murtabak Mini Ayam🧀Simple

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Murtabak Mini Ayam🧀Simple ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 12 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahan2 inti.
  2. Sedia - Isi [email protected](cincang)🔪.
  3. Sedia - Kentang🥔(potong dadu).
  4. Sedia - Carrot🥕(potong dadu).
  5. Sedia - Rempah kari daging 1paket kecil.
  6. Sedia - 3 ulas bawng putih 🧄(hiris).
  7. Sedia - 2 bj bwang merah(hiris)(kalau nk bawang lebih tambah lg).
  8. Sedia - Daun sup(hiris).
  9. Sedia - Cheese(slice mozarella mengikut yg ada suka sy guna cheddar slice).
  10. Sedia - Telur 2bj.
  11. Sedia - Sedikit tepung gandum dan air utk gam kulit popia.
  12. Sedia - Bawang,cuka,pewarna,garam,gula (utk kuah).

4 Cara Penyediaan Murtabak Mini Ayam🧀Simple

Dah ada 12 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Murtabak Mini Ayam🧀Simple pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Cara Masak Inti.Panaskan kuali tuang myk masak sikit tumis bawang yg dihiris.Masukkan rempah kari tumis hingga pecah minyak.Masukkan isi ayam,kentang,carrot dan air(air sama paras bahan shj jgn byk sgt..
  2. Masak hingga air hampir kering kemudin masuk garam,gula,secukup rasa mengikut citarasa anda.Masak smpai betul2 kering.Siap.Tunggu sejuk boleh lipat guna kulit popia..
  3. Utk buat murtabak pula,pecahkan 2 bj telur dan masukkan dlm inti yg siap dimasak tadi(boleh skip kalau tkmahu).Gaul dan masukkan daun bawang/daun sup.Buka kulit popia letak cheese di tengah2 dan lipat atas bawah kiri kanan.Gam kan guna tepung gandum yg dibancuh dgn sedikit air.Dh siap goreng dgn myk yg sedikit.Balik-balikkan siap.Selamat mencuba.đź’—.
  4. Untuk kuah pink.Bawang besar 1 bj(sy guna bawang holland)air panas 1cawan,cuku dua sudu besar,gula+garam.Pewarna pink atau boleh guna sirap ros.Kacau sebati masukkan bawang.Siap.đź’—.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Murtabak Mini Ayam🧀Simple ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!