Home

Cara Memasak Buah Melaka @ Ondeh² Sedap 7 Bahan

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Buah Melaka @ Ondeh² di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Buah Melaka @ Ondeh² yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Buah Melaka @ Ondeh² - velavinkabakery.com

7 Ingredients of Resepi Buah Melaka @ Ondeh²

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Buah Melaka @ Ondeh² ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 6 sudu makan - Tepung pulut.
 2. Sedia 2 sudu makan - Tepung beras.
 3. Sedia - Pewarna makanan.
 4. Sedia - Gula [email protected]
 5. Sedia - Kelapa parut (putih) separuh kelapa.
 6. Sedia - Secubit garam.
 7. Sedia - Air.

4 Step by Step Buah Melaka @ Ondeh²

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Buah Melaka @ Ondeh² pula. Simple saja cuma 4 langkah.

 1. Satukan semua tepung.
 2. Masukkan pewarna dan gaul dengan air sehingga tak melekat ditangan.
 3. Bulat²kan dan letak gula ditengan dan bulatkan kembali..rebus sampai terapung means dah masak..then golek² dengan kelapa putih tersebut..siap.
 4. #DudukRumah.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Buah Melaka @ Ondeh² ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!