Home

Cara Membuat Kelopong Labu Gula Anau #MAHN Cepat 5 Langkah

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Kelopong Labu Gula Anau #MAHN di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kelopong Labu Gula Anau #MAHN yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Kelopong Labu Gula Anau #MAHN - velavinkabakery.com

7 Ingredients of Resepi Kelopong Labu Gula Anau #MAHN

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kelopong Labu Gula Anau #MAHN ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 7 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

 1. Sedia 1/3 - biji labu.
 2. Sedia 2 cawan - tepung pulut.
 3. Sedia 2 - sudu besar tepung gandum.
 4. Sedia - Kelapa parut.
 5. Sedia 2 keping - Gula anau - di potong dadu.
 6. Sedia Sedikit - garam.
 7. Sedia Sedikit - air-jika perlu.

5 Cara - Cara Kelopong Labu Gula Anau #MAHN

Dah ada 7 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kelopong Labu Gula Anau #MAHN pula. Simple saja cuma 5 langkah.

 1. Rebuskan 1/3 biji labu yang telah di potong-potong kecil. Setelah labu lembut, buangkan air dan lenyek labu tersebut. Sedia kan bahan untuk membuat adunan..
 2. Campurkan labu yang telah di lenyekkan dengan tepung pulut dan tepung gandum. Gaul adunan hingga adunan tidak melekat pada jari. Boleh tambahkan sedikit air jika tepung masih berketul..
 3. Setelah itu boleh dibuat bulat kecil dan diisikan dengan gula anau sebagai inti..
 4. Jerang air didalam periuk untuk merebus kuih ini nanti. Setelah air mendidih bolehlah dimasukkan kuih kelopong yang telah di bentuk tadi. Tunggu hingga kuih timbul menandakan ianya telah masak. Angkat kuih dan salutkan kuih dengan kelapa parut yang telah diisikan dengan sedikit garam..
 5. Kuih sedia dihidang..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kelopong Labu Gula Anau #MAHN ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!