Home

Resepi Cheessy Sausage Roll Ala Carbonara Sedap 14 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Cheessy Sausage Roll Ala Carbonara di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Cheessy Sausage Roll Ala Carbonara yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Cheessy Sausage Roll Ala Carbonara - velavinkabakery.com

14 Bahan - Bahan Resepi Cheessy Sausage Roll Ala Carbonara

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Cheessy Sausage Roll Ala Carbonara ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 14 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 4 Batang - Sosej Ayam Dihiris Nipis (Bulat).
  2. Sedia 3 - Biji Telur Ayam Gred A.
  3. Sedia 9 Keping - Roti Gardenia.
  4. Sedia 1 - Biji Bawang Besar(Dicincang Halus).
  5. Sedia 3 Ulas - Bawang Putih(Dihiris Nipis).
  6. Sedia Sedikit - Lobak Merah (Dicincang Halus).
  7. Sedia 1 - Sudu Besar Tepung Jagung.
  8. Sedia - Basil Whole/ Oregano Herbs.
  9. Sedia 10 Keping - Cheesedale.
  10. Sedia 1 Cawan - Susu Full Cream Dutch Lady.
  11. Sedia 1 - Sudu Besar Sos Lada Hitam Maggi.
  12. Sedia 3 - Sudu Besar Butter.
  13. Sedia Sedikit - Minyak Masak.
  14. Sedia Sedikit - Gula Dan Garam.

9 Cara - Cara Cheessy Sausage Roll Ala Carbonara

Dah ada 14 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Cheessy Sausage Roll Ala Carbonara pula. Simple saja cuma 9 langkah.

  1. Goreng sosej yang dipotong hingga garing dan asingkan. Ambil sebiji telur dan pukul untuk dibuat scrambled egg. Masak telur di atas kuali dipanaskan dengan satu sudu butter hingga hancur serta angkat..
  2. Masukan 2 sb butter dan panaskan kuali. Masukan bawang putih dan tumis sampai wangi..
  3. Masukkan bawang besar dan lobak merah serta masak sekejap. Masukan susu full cream dan sekeping cheese serta gaul rata..
  4. Kemudian masukan basil whole serta sos lada hitam. Masak sekejap dan masukan tepung jagung. Kacau sebati..
  5. Masukan telur dan sosej ke dalam sos tadi serta masukan gula dan garam. Masak sehingga pekat. Angkat..
  6. Leperkan roti guna roller kayu dan asingkan..
  7. Panaskan minyak masak. Pukul 2 biji telur di dalam mangkuk dan masukan garam sedikit..
  8. Masukan satu sudu besar inti sosej dan sekeping cheese di atas roti dan gulung rapat. Celup dalam telur yang dikacau dan goreng sekejap di dalam kuali..
  9. Ulang langkah atas sehingga semua inti habis digunakan. Siap!.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Cheessy Sausage Roll Ala Carbonara ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!