Home

Cara Membuat Ayam masak ungkep my style Sedap 3 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Ayam masak ungkep my style di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Ayam masak ungkep my style yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Dah lama nak cuba baru sekarang dapat buat🤭Senang je rupanya😉. Saya memang penggemar masakan ayam ungkep versi Johor. Dan kali ini saya kongsikan resepi bagaimana isteri saya membuat dan memasak ayam masak ungkep tanpa.

Ayam masak ungkep my style - velavinkabakery.com Kerutuk Ayam - Chicken Kerutuk is Kelantan (eastern Malaysia) curry chicken vas taste is so fabulous with kerisik & Gula Melaka added similar almost close to. Selain ayam goreng, ayam ungkep ini bisa diolah menjadi aneka resep lainnya, lho. Misalnya semur ayam, kalio ayam, dan rendang ayam.

11 Ingredients of Resepi Ayam masak ungkep my style

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Ayam masak ungkep my style ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 11 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 200 gram - ayam.
  2. Sedia 10 - biji cili padi.
  3. Sedia 1 batang - serai.
  4. Sedia 1 - inci halia.
  5. Sedia 1/2 - inci kunyit hidup.
  6. Sedia 4 - biji bawang merah.
  7. Sedia 5 - biji bawang putih.
  8. Sedia keping - Asam.
  9. Sedia 1 - sudu biji ketumbar.
  10. Sedia 1 - sudu jintan manis.
  11. Sedia - Garam dan serbuk perasa.

Saya sendiri jadi tidak sabar untuk membuat ayam ungkep dan menikmati kelezatannya. Ungkep Ayam - Javanese Spicy Fried Chicken Видео Masak Apa Masak Mystyle Ungkep Ayam канала Amy Tashiana. Buat peminat masakan Jawa, anda pasti akan in love dengan resipi ayam masak ungkep ni. Rasanya sedap dan kalau makan pasti tak cukup sepinggan nasi.

3 Step by Step Ayam masak ungkep my style

Dah ada 11 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Ayam masak ungkep my style pula. Simple saja cuma 3 langkah.

  1. Tumbuk/kisarkan cili padi, bawang merah, bawang putih, biji ketumbar, jintan manis, halia dan kunyit hidup..dan serai diketuk.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk/kisar sehingga pecah minyak...
  3. Kemudian masukkan ayam...gaul sebati bahan yang ditumis dengan ayam sehingga sebati...masukkan air dan tutup kuali biarkan sehingga kuah mendidih...setelah mendidih masukkan asam keping garam dan serbuk perasa..gaul sebati dan biarkan sehingga kuah menjadi kering....

Masak ungkep ayam dengan bumbu haluskan sampai matang. Oleskan madu dan minyak goreng pada Tuang air masak sampai mendidih. c. Masukkan daging ayam lalu ungkep bersama bumbu hingga air menyusut. d. Ayam masak ungkep merupakan masakan orang Jawa. Siapa yang pernah makan ayam masak ungkep?

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Ayam masak ungkep my style ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!