Home

Resepi Mini Shepherd’s Pie Air Fryer Cepat 19 Bahan

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Enak.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Mini Shepherd’s Pie Air Fryer di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Mini Shepherd’s Pie Air Fryer yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Mini Shepherd’s Pie Air Fryer - velavinkabakery.com

19 Ingredients of Resepi Mini Shepherd’s Pie Air Fryer

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Mini Shepherd’s Pie Air Fryer ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 19 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Rebus.
  2. Sedia 350 g - Kentang.
  3. Sedia 3 sudu teh - Garam Himalaya.
  4. Sedia 600 ml - Air (cukup untuk cover kentang sampai tenggelam).
  5. Sedia - Bahan Layer Atas.
  6. Sedia 15 g - Butter.
  7. Sedia 20 g - Parmesan Cheese.
  8. Sedia 30 g - Whipping Cream / Susu Kotak.
  9. Sedia 1 sudu teh - Black Pepper Ajinomoto.
  10. Sedia - Bahan Layer Bawah.
  11. Sedia 1 1/2 sudu makan - Minyak Masak.
  12. Sedia 2 - Bawang Holland.
  13. Sedia 6 ulas - Bawang Putih.
  14. Sedia 250 g - Ayam Cincang.
  15. Sedia 4 sudu makan - Pes Tradisi Prego.
  16. Sedia 1/4 tsp - Maggi Seasoning (optional).
  17. Sedia 1 tsp - Tumix.
  18. Sedia 3 tsp - Gula (kurangkan kalau tak suka manis).
  19. Sedia 1 tsp - Black Pepper Ajinomoto.

10 Cara Penyediaan Mini Shepherd’s Pie Air Fryer

Dah ada 19 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Mini Shepherd’s Pie Air Fryer pula. Simple saja cuma 10 langkah.

  1. Rebus dan tos kentang bersama garam.
  2. Masukkan black pepper, parmesan cheese dan cream/susu dan sebatikan.
  3. Lenyek kentang ketika panas bersama butter.
  4. Masukkan kentang ke dalam piping bag dengan nozzle bintang (optional).
  5. Tumis bawang holland sehingga layu. Masukkan garlic dan tumis sampai naik bau..
  6. Masukkan ayam, black pepper, seasoning maggi, tumix, gula dan sos prego..
  7. Kacau sampai kering.
  8. Masukkan ayam ke dalam acuan dan pipe kentang di atas daging.
  9. Bakar dalam air fryer/oven pada suhu 200 darjah selama 8-10 minit.
  10. Terus hidang panas2! 😘.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Mini Shepherd’s Pie Air Fryer ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!