Home

Resepi Kari Ayam simple Enak 5 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Kari Ayam simple di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Kari Ayam simple yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Super Simple : AYAM Masak MERAH Sedap dibuat cicah dengan ketupat pulut dan lemang! Kari ayam adalah makanan favorite saya.

Kari Ayam simple - velavinkabakery.com Harini saja je nak share resepi kari masak ayam yang simple. Malaysian curry chicken or kari ayam is what happens when India goes traveling. But to me it, kari ayam has many of the flavours of a South Indian curry.

20 Bahan - Bahan Resepi Kari Ayam simple

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Kari Ayam simple ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 20 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Bahagian A.
  2. Sedia - Ayam 4 ketul.
  3. Sedia - Ubi kentang 2 biji (belah 1/2).
  4. Sedia - Bahagian B.
  5. Sedia - Serbuk kari faiza 1 bungkus kecil (apa2 brand pun boleh).
  6. Sedia - Bawang merah 5 biji.
  7. Sedia - Halia sehiris (besar siling 20sen).
  8. Sedia - Serbuk jintan manis 1 sudu besar.
  9. Sedia - Serbuk jintan putih 1 sudu besar.
  10. Sedia 1 batang - Kayu manis.
  11. Sedia - Buah pegaga 1 biji.
  12. Sedia - Bunga cengkih 1 biji.
  13. Sedia - Bunga lawang 1 biji.
  14. Sedia Daun - kari.
  15. Sedia - Asam keping 1 keping.
  16. Sedia - Cili boh 1 1/2 sudu besar.
  17. Sedia 100 ml - Santan.
  18. Sedia 800 ml - Air.
  19. Sedia - Garam secukup rasa.
  20. Sedia - Gula melaka sebesar buah dadu.

Resep Kari Ayam - Kari ayam merupakan salah satu makanan khas yang memiliki rasa berbeda-beda di setiap negara. Dengan rasanya yang cocok hampir di semua lidah, tentu sajian ini sangat pas. Resep Kari Ayam - Pada artikel kali ini saya akan kembali membagikan sebuah resep istimewa yang mana bahan utamanya masih menggunakan daging ayam. Adapun makanan ini berasal dari India. antara menu yang saya suka masak adalah kari ayam tanpa santan. kenapa tanpa santan? sebab santan tidak baik untuk kesihatan bila dimakan terlalu kerap. tak usah berlama-lama.

5 Instructions Kari Ayam simple

Dah ada 20 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Kari Ayam simple pula. Simple saja cuma 5 langkah.

  1. Mula dengan kisar bawang merah dan halia tapis buang airnya. Kemudian tumis bahan kisar hingga naik baur masuk serbuk jintan putih + jintan manis + *rempah tumis + daun kari..
  2. Seterusnya masukkan cili boh dan serbuk kari. Goreng hingga pecah minyak..
  3. Kemudian masukkan bahagian A gaul2 hingga rata dan asam keping. Masukkan air hingga tenggelamnya ubi masak sehingga ubi masak sedikit..
  4. Selebih air 800 ml tadi bole di campur dengan santan. Setelah ubi masak sedikit masukkan santan dan masak hingga ubi masak..
  5. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa dan gula melaka. Siap! Selamat menjamu selera..

Kari ayam nya sangat sedap dengan kuah yang pekat. Walaupun kari ayam adalah antara lauk pertama yang saya masak sejak zaman remaja namun tidak bermakna kita tidak boleh belajar untuk. Resepi kari tanpa santan ni macam kari mamak la tapi versi mak mertua saya ni lagi sedap. Gulai ayam adalah sejenis masakan ayam, berkuah yang sering dihidangkan bersama nasi. Masukkan Ayam plak & gaul-gaulkan ayam tuh dalam kari yang pekat tuh pastu baru tambah air lagi biarkan ayam seketika baru masukkan kentang & daun kari dan biarkan mendidih.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Kari Ayam simple ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!