Home

Cara Memasak Onde-onde Gula Melaka Mudah 4 Langkah

Aneka Resepi Kuih Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Onde-onde Gula Melaka di rumah? Jika belum pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Onde-onde Gula Melaka yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.

Onde-onde Gula Melaka - velavinkabakery.com

6 Bahan - Bahan Resepi Onde-onde Gula Melaka

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Onde-onde Gula Melaka ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 6 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia 2 cawan - Tepung Pulut.
  2. Sedia 1/2 cawan - Tepung Beras.
  3. Sedia 5-6 helai - daun pandan (kisar).
  4. Sedia 1 1/2 - cawan-2cawan air.
  5. Sedia - Gula nise.
  6. Sedia - Kelapa parut (tambah secubit garam).

4 Step by Step Onde-onde Gula Melaka

Dah ada 6 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Onde-onde Gula Melaka pula. Simple saja cuma 4 langkah.

  1. Campurkan Tepung pulut dan Tepung Beras. Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh..
  2. Ambil sedikit doh, bulat kan, kemudian leperkan dan letak gula.
  3. Kemudian tutup adunan. Pastikan tiada lubang supaya nanti air gula tak terkeluar. Kemudian masukkan kedalam periuk yang berisi air yang menggelegak.
  4. Apabila adunan timbul, tanda dah masak, baru angkat, letakkan kedalam bekas berisi kelapa parut yang ditambah sedikit garam. Golekkan bagi sekata dan boleh susun dalam pinggan..

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Onde-onde Gula Melaka ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!