Home

Cara Memasak Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam Mudah 9 Langkah

Aneka Resepi Masakan Ayam Sedap dan Mudah.

Anda pernah cuba masak sendiri Resepi Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!. Sempena pertandingan masakan tradisional kemerdekaan anjuran SK Raja Muda SBT Shah Alam. Dapatkan bekalan makanan anda seperti ikan, ayam, daging, udang, rempah dan lain-lain di PFF Frozen Food Distributor FREE DELIVERY di seluruh Lembah Klang. Roti Jala & Kuah Kari Ayam ~ Resep Praktis.

Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam - velavinkabakery.com Buat orang lain yang berbeza rabbani. Kari ayam untuk dimakan dengan roti jala mestilah sedikit pekat, baru kaw kaw. Guna serbuk kari dan bawang yang agak banyak.

23 Ingredients of Resepi Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam

Sebenarnya, mungkin ramai tak tahu bahawa cara membuat Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam ini tidak begitu sukar. Percaya atau tidak, anda boleh cuba menghasilkannya sendiri di rumah hanya dengan 23 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

  1. Sedia - Kari Ayam.
  2. Sedia 3 ulas - bawang merah.
  3. Sedia 3-5 ulas - bawang putih.
  4. Sedia 1 - inci halia.
  5. Sedia 1/2 - ekor ayam.
  6. Sedia 5 - sudu besar serbuk kari Adabi.
  7. Sedia 3 - biji buah pelaga.
  8. Sedia 5-7 - biji cengkih.
  9. Sedia 1 batang - kulit kayu manis.
  10. Sedia 1 - biji bunga lawang.
  11. Sedia 1 cawan - santan pekat.
  12. Sedia 4 cawan - air.
  13. Sedia 3/4 - sudu kecil asam jawa Adabi.
  14. Sedia 2 - tangkai daun kari.
  15. Sedia 1 - sudu kecil garam.
  16. Sedia - Roti Jala.
  17. Sedia 2 cawan - tepung gandum.
  18. Sedia 2 - biji telur.
  19. Sedia 1 cawan - susu segar.
  20. Sedia 1 cawan - air.
  21. Sedia 1 - sudu kecil garam.
  22. Sedia 2 - sudu butter.
  23. Sedia - Pewarna merah, biru dan kuning.

Ubi kentang juga membantu memekatkan kuah kari. Jom layan resepi yang saya kongsikan semula di bawah ini untuk mudah dijadikan rujukan. Gambar Roti Jala Kuah Kari Ayam Pedas. Roti jala (net crepes) adalah makanan yang berasal dari Melayu Sumatera Utara, Riau Pekanbaru dan khas Aceh dan ada juga di Malaysia, Singapore dan konon katanya makanan atau roti dari Timur Tengah.

9 Instructions Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam

Dah ada 23 bahan di atas? Mari tengok cara membuat Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam pula. Simple saja cuma 9 langkah.

  1. Kari Ayam: Hiris bawang merah, bawang putih dan halia dan potong ayam mengikut size yang disukai..
  2. Tumis bahan yang dihiris bersama rempah 4 sekawan sehingga layu. Masukkan daun kari dan tumis sebentar..
  3. Kemudian masukkan pes kari ayam (serbuk kari dicampur dengan sedikit air untuk menjadikannya pes). Tumis sehingga agak garing..
  4. Setelah agak garing, masukkan ayam dan tumis lagi sehingga ayam agak masak. Kemudian masukkan air dan biarkan hingga mendidih..
  5. Setelah mendidih, masukkan garam dan pes asam jawa. Kacau dan masukkan pula santan. Tunggu hingga mendidih sebentar dan bolehlah ditutup api..
  6. Roti Jala Merdeka: Cairkan butter di atas dapur atau dengan menggunakan microwave selama 30 saat..
  7. Satukan kesemua bahan dan kisar hingga sebati. Tapis adunan agar tidak berketul..
  8. Masukkan sedikit adunan ke dalam botol acuan roti jala, dan titiskan pewarna yang diingini. Saya gunakan pewarna merah, biru royal, dan kuning. Satu lagi bahagian saya biarkan tanpa pewarna sebagai putih. Goncang botol untuk sebatikan warna..
  9. Tebarkan roti jala di atas kuali leper non-stick dengan api yang kecil. Setelah roti lekang dari kuali, bolehlah diangkat. Lipat roti mengikut bentuk yang diinginkan. Setelah habis, masukkan lagi bancuhan roti jala dan warna kan pula dengan pewarna yang lain. Ulang hingga selesai..

Roti jala yang lembut, bila makan dengan kuah kari ayam yang lemak wangi bau dari kerisik tu, hmm mmg kombinasi yang mantap lah. Hi Semua, kali ni CN nak share resepi kegemara semua orang kat rumah ni, iaitu roti jala dan kari ayam berkerisik. Kalau bulan puasa, ni antara menu wajib yang kena. Cara Membuat Roti Jala - Makanan dalam bentuk jala atau jaring sering disebut sebagai roti jala atau roti riang gembira. Hidangan ini paling baik dimakan Roti jala dengan saus kari sangat populer sebagai menu makanan Melayu dan India dan bahkan Timur Tengah.

Mudah saja, bukan? Bahan-bahan pun tak susah nak cari. Dengan perkongsian resepi Roti Jala Merdeka dan Kari Ayam ini, mudah-mudahan lebih ramai yang dapat membuatnya sendiri di rumah. Mana tahu, mungkin ada yang dapat jana pendapatan tambahan sekaligus. Selamat mencuba!